Hagyományos almás pite, az ősz ízeivel!

2015. szeptember 13. Deino

shutterstock_256458160.jpg

Az almás pite olyan hagyományos csemege, amit kevés magyar háztartásban kell bemutatni. Mindenki imádja az omlós, ízes, csábítóan édes süteményt - és mindenki esküszik rá, hogy az ő anyukája csinálja a legfinomabbat a világon. Most mutatunk egy receptet, ami bátran versenyre kel bárki pitéjével, és érdemes kipróbálni minden almás pite-kedvelőnek!

shutterstock_298811234.jpg

Mire lesz szükségünk?

Három részre kell bontsuk az elkészítést, így külön-külön lesznek felsorolva a hozzávalók. Nem kell megijedni, ennek ellenére egészen könnyű az elkészítése.

A tésztához

Fél kiló finomliszt, 12 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, valamint 10 g sütőpor, sütőpapír, olló.

Az almás töltelékhez

2 kg alma, 25 dkg cukor, 1,5 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg apróra darált dió.

A teteje "lekenéséhez"

1 tojássárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál fahéj

shutterstock_159405839.jpg

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésként alaposan mossuk meg az almánkat, majd fogjunk egy nagy lyukú reszelőt, és reszeljük le mindet. Ez nem egy könnyű feladat, egyedül is elvégezhető, de ha van hozzá "váltásunk" az sokat segít. Ha kész, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, majd alacsony lángon pároljuk addig, amíg el nem fő a leve - ez egy fél órát, negyven percet vesz igénybe nagyjából. Vegyük le a lángról, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Addig a tésztához fogjuk meg a lisztet, öntsük egy tálba, majd morzsoljuk benne el a margarint. Adjuk hozzá az előkészített porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrunkat, majd a két tojást és a két tojássárgáját. Keverjünk bele egy csipet sót is, valamint a kettő evőkanál tejfölt. Gyúrjuk össze gyors, határozott mozdulatokkal, majd formáljunk belőle két egyforma méretű cipócskát. Ha úgy látjuk, hogy az egyik nagyobb, csak csippentsünk le belőle, és gyúrjuk a másikhoz, míg egyformák nem lesznek. Csomagoljuk be mindkét cipót fóliába, majd egy órát pihentessük a hűtőben.

Most kezdődik a dolog forró része! Melegítsük elő a sütőnket 200 °C-ra. Sütőpapírból vágjunk két akkora nagyságú lapot, mint a használni kívánt tepsink. Szórjuk meg liszttel, és a két cipót nyújtsuk egyenletesen pont akkorára, mint a papírlapjaink. Az egyiket húzzuk bele a tepsibe, majd villával szurkáljuk végig, szórjuk meg dióval, és kenjük el rajta a reszelt, főtt almapépünket! Igyekezzünk ezt is egyenletesre kenni, a szélén nem baj, ha egy kicsit vékonyabb. Ha elkentük rajta a pépet, akkor fektessük rá "arccal"lefelé a másik tésztánkat, és húzzuk le róla a sütőpapírt. Nyomkodjuk össze a pite szélén végig a tésztát! A tetejét kenjük meg cukros-fahéjas tojássárgájával, szintén szurkáljuk meg sűrűn villával, majd az egész tepsit helyezzük be közepes magasságra az előmelegített sütőben. Nagyjából 40-60 perc alatt aranybarnára sül, ekkor kapcsoljuk le. A pitét hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd tálaláskor szórjuk meg a tetejét fahéjas porcukorral!

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Egy közmondás szerint: „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. A modern tárolási módszereknek köszönhetően, már megszoktuk, hogy egész évben rendelkezésünkre áll a legtöbb almafajta. 

Reszelve süteménybe bármelyik fajtát, pépesítve kisgyerekeknek (Idaredet), centrifugálva gyümölcslének (Jonathant), bármikor, bármennyit fogyaszthatunk.

A vásárlók egyre inkább a pirosas héjú, kemény húsú, leves, illatos és édeskés fajtákat kedvelik.

Ha beleharapok egy almába, akkor roppanjon, a fogaim között sercenjen a leve!

Szeptemberben a gála almát, októberben a jonagoredet, novemberben a Goldent, decemberben a Pink Ladyt kívánom, de akkor a mandarin már nagy kísértést jelent.

süti beállítások módosítása