Sült birkacombok fokhagymával, tört krumplival

2015. szeptember 1. Deino

shutterstock_132170696.jpg

A birkahús olyan csemege, amiről aztán tényleg nem mondhatjuk, hogy mindennapos lenne az asztalon! Pedig roppant ízletes és finom hús, és most mutatunk hozzá egy isteni ízvilágú, remek receptet!

shutterstock_181362026.jpg

Mire lesz szükségünk?

A húshoz:

1 kg (csont nélküli) részeire bontott birkacomb, 1 dl olaj, 1 közepes fej fokhagyma, 2-3 evőkanál mustár, 2 dl száraz fehérbor, 3 szál zsálya, tengeri só, őrölt bors (lehetőleg friss!)

A körethez:

80 dkg krumpli, 1 evőkanál étkezési zsír, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kiskanál fűszerpaprika, némi tengeri só

 

Hogyan fogjunk hozzá?

A megmosott combrészeket vágjuk nagyobb darabokra, és tűzdeljük meg csíkokra vágott fokhagymával. Egy kg húshoz nagyjából négy felvágott gerezdre lesz szükségünk. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük mustárral, aprítsuk fel a zsályát és szórjuk meg vele. Ha kész vagyunk, fóliázzuk le, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe pácolódni.

Ha végeztünk a pácolással, tegyünk olajozott tepsibe, majd szórjuk mellé a maradék meghámozott fokhagyma gerezdeket, öntsük alá a fehérbort egy deci vízzel, és 180 fokos sütőben alufóliával letakarva majdnem teljesen puhára pároljuk. A végén vegyük le róla a fóliát, majd a forró sütőben süssük pirosra. Ha szükséges, párolás közben néha öntsünk alá még vizet.

A körethez hámozzuk meg a burgonyát, majd tegyük oda sós vízben főni. Ha kész, szűrjük le, de egy kevés lé még maradjon rajta. Vágjuk el apróra a vöröshagymát, és forró zsíron pirítsuk meg, majd húzzuk le a lángról, szórjuk meg a fűszerpaprikával, és öntsük rá a krumplira, végül törjük darabosra!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Fogyasszunk több bárány vagy birka húst, mert a juhok izomzata finom rostozatú, ezért könnyen emészthető. A vörös húsok között  a legalacsonyabb a koleszterin tartalma.  

Az izmok között és a felületén  fajtától, életkortól, tápláltságtól, évszaktól függően több-kevesebb faggyú rakódik le, ez adja a hús jellegzetes, össze nem téveszthető ízét. A faggyú mennyiségét egy egyszerű konyhatechnikai eljárással tompíthatjuk.

süti beállítások módosítása