9 tipikus grillezési baki

2015. július 9. Deino

shutterstock_285552317.jpg

Még a legrutinosabb grillezők is ráfutnak néha egy-egy tipikusan elkerülhető grillezési bakira, amire utólag ránézve könnyen azt mondjuk, hogy "jaj, de hát ez annyira nyilvánvaló". És mégis belesétálunk a csapdába. Most összeszedtünk pár tipikus hibát, amit könnyű elkövetni grillezés közben.

shutterstock_138337772.jpg

Túl korai tűzgyújtás

Bizony bizony, kár elsietni! Legyen előkészítve minden szerszám, a hús legyen már menetkész, mert ha túl korán gyújtjuk be a grillt, utána lehet szitkozódni. A felizzási idő nagyjából 20 perc, a gázgrillnél pedig csupán 15, ez pedig elég rövid idő, ha minden mást itt akarunk előkészíteni.

Fő a tisztaság

A rácsok letakarítását sokan elsunnyogják - pedig nem szabad! Egészségügyileg is kockázat, de az ételek ízét is teljesen tönkre lehet tenni a mocskos rácsokkal. A grillrács legegyszerűbb és leghatékonyabb megtisztításáról itt írtunk.

 

Jó a grillrács, csak nagy a tömeg

Csak azért, mert van egy hatalmas grillrácsunk, még nagy hiba lenne rázsúfolni mindent, aztán várni, hogy melyik sül ki elsőnek. A különböző húsoknak, zöldségeknek teljesen más a sütési ideje, így jobb mindent fajtánként sütni, esetleg külön rácson dolgozni vele, hogy minden egyenletesen átsüljön, és semmi ne égjen oda.

Felesleges szurkálódás

Már korábban is írtuk, de nem győzzük elégszer ismételni: a sülő húst nem szabad szurkálni, hogy jó e már, mert kicsöpög belőle a szaft, és kiszárad! Inkább óvatos nyomkodással állapítsuk meg, hogy áll a sütés: ha még nagyon puha, akkor nyers az egész, ha egyenletes a felülete, akkor nagyjából közepesen van átsülve, ha pedig kemény, akkor már teljesen átsült húsról beszélünk.

Hamburger a grillen

Ha húspogácsákat sütünk, akkor a spatulát csak a húspogácsák forgatására használjuk, és ne nyomjuk vele le a húst, különben kiszárad az egész! A nyomás hatására ugyanis kifolyik belőle a szaft.

Tűzforrón nem tálalunk

Szinte minden hús levesebb, szaftosabb lesz, ha tálalás előtt néhány percig hagyjuk egy üres tányéron kicsit kihűlni. A forróság ugyanis a hús belső részébe koncentrálja a szaftot, a nedvességet, és ha forrón tálalunk, akkor a külső részek szárazabbak maradnak. 

A húsnak és a salátának a hűtőben a helye

Csak azt vigyük ki a napra és a melegbe, amivel dolgozni is fogunk belátható időn belül. A húsok esetében ez főként egészségügyi szempontból fontos, a de a friss salátának se tesz jót, ha negyven percet aszalódik a napon mielőtt a tányérra kerülne.

Aki süt, az figyeljen oda

Triviálisan hangzik, de nem az. Aki a grillrácsnál dolgozik, az teljes figyelmét szentelje a feladatnak. Nem állhat le nagyon cseverészni a vendégekkel, berohanni nekik üdítőért, sörért, bármi másért, mivel annak könnyen az étel láthatja kárát.

Készüljünk fel a legrosszabbra!

Mégiscsak tűzzel és forró dolgokkal dolgozunk: legyen előkészítve minden, ami egy esetleges égési sérülés ellátásához szükséges lehet. Hideg víz, tiszta törülköző, sebtapasz, fertőtlenítőszer. Inkább álljanak ott feleslegesen az egész sütés alatt, mint hogy mikor szükség lenne rájuk, ne legyenek kéznél!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A grillezésre szánt sertéshúsok általában túl soványak. A cél a szaftosság megőrzése! A legjobb módszer, mely garantálja, hogy a sertéshús szaftos legyen, a grillezés előtti sós lében pácolás. A páclé egy sós-vizes oldat, mely gyakran más fűszereket és ízesítőket is tartalmaz: sütés előtt ebbe kell belemeríteni a húst. A hús idővel elég sok vizet magába szív, ez biztosítja, hogy sütés közben is nedves maradjon. A pácolás időtartama lehet akár csak két óra, ha vékony hússzeletekről van szó, de egy vastag, egész karaj esetén akár két nap is

süti beállítások módosítása