A marha részei és az ideális felhasználásuk

2015. július 2. Deino

shutterstock_245281147.jpg

A marhahús sokak szerint a húsok királya: ízletes, remek dolgozni vele, és szinte garantált a csodálatos végeredmény, ha tudjuk hogy mi érdemes csinálni vele. Viszont itthon - főleg  ha steakekre terelődik a szó - a marhahúst szinte egy az egyben azonosítják a vesepecsenyével, azaz bélszínnel. Pedig a marhának ennél nyilván jóval több része van - most megmutatjuk hogy mennyi, és hogy melyik milyen ételhez ideális!

us_beef_cuts.png

A húsoknál fel fogjuk tüntetni az angol nevét is az adott fajtának, mivel sok recept így hivatkozik rájuk - de persze szerepel majd mindegyik mellett a magyar név is, hiszen a hazai boltokban nyilván nem az angol nevükön találjuk majd meg őket. A marhánál jó tudni, hogy a hús "származási helye" befolyásolja azt, hogy milyen lesz a hús, mennyire rágós, mire megfelelő: a nyak és a lábak környékéről rágósabb hús származik, és minél jobban közelítünk a hát közepéhez, annál porhanyósabb lesz a hús. A puhább részekből remek steak készül, míg az alsó darabok leggyakoribb felhasználási módja a pörkölt, vagy tokány, esetleg gulyás. Természetesen nem csak ezek az elnevezések léteznek, viszont ezek mondhatóak a leggyakoribbnak.

Chuck - Nyak, tarja

shutterstock_93708163.jpg

Apróhús ételekhez (gulyás, pörkölt, tokány) használják előszeretettel, gyakran kerül hamburgerbe is.

Rib - rostélyos, vagy magashátszín

shutterstock_116021383.jpg

Angol nyelvterületeken még ezt is tovább osztják kettő részre, a short ribs-re és a ribeye-ra, általában egyben sütik, vagy szeletenként hirtelen sütve, kirántva, töltve. Idősebb állatok húsát jellemzően csak párolva készítik el.

Short Loin – Lapos hátszín

shutterstock_163387445.jpg

Ha szeletelve árulják, akkor striploin névre hallgat. A lapos hátszínbe belóghat a bélszín (vesepecsenye, tenderloin) egy része is. Számos módon elkészíthetik, egybesütve angolosan, párolva, frissen sütve, grillezve, párolva vadas és más szószban tálalva, valamint csontozva is.

Sirloin

shutterstock_264252083.jpg

Ott kezdődik ez a húsfajta, ahol vége van a hátszínnek. A hátszínnél emiatt kicsit keményebb, de a combnál puhább, izmos húst takar. Ugyanarról a területről származik, mint a bélszín, de általában annál olcsóbb hús.

Tenderloin – Bélszín

shutterstock_158027945.jpg

Magyarul bélszín, vagy vesepecsenye. Jellemzően a legdrágább húsfajta, amit roppant változatosan lehet elkészíteni: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, tatárbifszteknek. Általános vélekedés szerint ebből a húsból készül az egyik legjobb steak. Idősebb állat esetén itt is a párolás a legjobb megoldás.

Round - marhafarshutterstock_57693715.jpg

Az első részét magyarul fekete pecsenyének nevezik gyakran, a hátsó felét fehérnek. Jellemzően sovány, száraz húsokról beszélünk, amik alkalmasak steaknek. Szeletelve olcsóbb, mint a sirloin vagy a tenderloin részek. Ide tartozik a rump is, ami magyarul spitzfartő. Kemény fajta húsok, amikből steak, vagy rostélyos, pecsenye készíthető.

Flank - hasaalja

shutterstock_258188123.jpg

Ugyanaz a terület, amit a sertés esetében dagadónak nevez a magyar nyelv. Ebből készül a flank steak, ami a legolcsóbb steak, valamint gyakran készítenek ebből is fajitas-t, és darált húst. 

Shank - lábszár

shutterstock_88782157.jpg

A lábszárból leggyakrabban pörkölt, tokány vagy gulyás készül, de borjú esetében szeretik kisütni is.

T-Bone 

shutterstock_195499889.jpg

Magyar neve nincsen, a nevét a jellegzetes T alakú csontról kapta. Az egyik legkedveltebb steak fajta, az elkészítésének számos módja van, és sokan már-már művészi fokon űzik mind a fűszerezés, mind az elkészítés hőmérséklete, módja szerint. Egy 3-4 centi vastag szelet akár elérheti az egy kilós súlyt is.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A húsételeknél különösen igaz az örök bölcsesség, hogy igazán jót csak kiváló alapanyagokból készíthetünk. A marhahús változatosan elkészíthető alapanyag, mely különböző fűszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is jól kombinálható, és egészséges is. A marhahús, az emberi test felépítéséhez, működéséhez fontos fehérjét tartalmaz. Egy szelet egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének 25-30%-át fedezi. Egy-két hasznos tipp a marhahúshoz. Mielőtt hozzákezdünk a marhahúst folyóvíz alatt, lehetőleg egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük, hogy a húsnedvek ne ázzanak ki belőle. Valamint a nyers hússzeleteket érdemes elkészítés előtt kicsit kiklopfolni, így rostjai fellazulnak, és a hús puhább lesz. Egy jól bevált konyhai trükk, hogy a hús kiklopfolásakor alá és fölé tegyen folpack fóliát, így leve nem fröccsen ki.

süti beállítások módosítása