Hogyan grillezzük a csirke különböző részeit profin?

2015. június 16. Deino

shutterstock_287101646.jpg

A csirke csirke, de nem mindegy, hogy melyik része kerül a grillrácsra. Nem bánhatunk ugyanúgy egy szárnnyal, mint egy mellel - és persze ez fordítva is igaz. Most mutatunk egy-egy tökéletes megoldást a szárnyra, combra, mellre.

shutterstock_286170905.jpg

Így grillezzünk csirkemellet

A sovány csirkemell kényesebb húsféle, oda kell figyelni rá, hogy ne keményedjen meg, ne száradjon ki: mivel a csirkemell bőr nélkül szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt, megsütve nagyon szárazzá tud válni. Ezt a legjobban úgy tudjuk elkerülni, ha marinálást alkalmazunk. Grillezés előtt legalább egy órát hagyjuk pácban úszni a csirkét. Ha erre valamiért nincs időnk, akkor dörzsöljük be olívaolajjal a csirkemellet, majd sózzuk meg, és hintsük meg alaposan fűszernövényekkel és borssal. Olajozzuk be a grillrácsokat, ezzel is megakadályozva a kiszáradást. sütés után várjunk 5-10 percet mielőtt felszeletelnénk, különben minden szaft kifolyik belőle.

Így grillezzünk csirkecombot

Sütés előtt most is kezeljük meg kicsit a rácsot: egy villára szúrjunk fel egy félbevágott vöröshagymát, majd mártsuk étolajba, és húzzuk végig a rácsokon - így a combok nem fognak letapadni. A csirkecombokat először bőrükkel lefelé tegyük a rácsra, süssük 5-6 percig, majd fordítsuk meg, és üssük a "csontos" felüket is ugyanennyi ideig. Ezután kenjük be őket szósszal, majd mehet ismét a rácsra, és miközben sül, kenjük meg a másik felét is. A végén a bőrös fele kapjon még 2-3 perc sütést, hogy igazán ropogós legyen.

Így grillezzünk csirkeszárnyat

A csirkeszárnyát nem mindenki szereti, mert kicsit körülményes leenni róla a húst, sok benne az ín - viszont aki szereti, az nagyon szereti. Igazi szaftos, kézzel fogyasztott étel, így ennél is nagyon oda kell figyelni, nehogy véletlenül kiszáradjon sütés közben - viszont a bőrös részét illendő lenne ropogósra sütni, így nehéz feladat előtt állunk. Mindenképp vágjuk le a szárnyvégeket, csak a szárny töve és a középső maradjon egyben. Tipikusan olyan étel, amit nem csak nyáron lehet elkészíteni, hanem télen is tökéletes megoldás lehet, sütőben készítve. Mindenképp ajánlott hozzá valamilyen mártogatóst, valamilyen szószt készíteni, úgy ugyanis még jobb. Lehetőleg olyan pácot, szószt válasszunk, ami szépen karamelizálódik, úgy lesz igazán isteni a szárny. Sütés előtt érdemes kicsit előpárolni a húst, és akkor semmiképp nem maradhat nyers a közepe, mégis ropogósra tudjuk sütni erősebb lángnál a bőrös részt. A bőrt pedig semmiképp ne vegyük le róla, hiszen a ropogós bőre a legfinomabb része!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A friss csirke bőre rózsaszín, húsa rugalmas, idegen szagtól mentes. Némi károsodás, zúzódás vagy elszíneződés megengedett, amennyiben az kicsi és nem feltűnő, és nem a mellen vagy a combon található. Fénytelen, ráncos, szürke bőrű, rugalmatlan állományú, beszürkült felületű, esetleg nyákos tapintású húst sose vegyünk, az már biztosan nem friss.

süti beállítások módosítása