Van élet az ecetes fejes salátán túl és nem is akármilyen

2015. április 8. ge

Régen volt a fejes saláta és kész, nem nagyon került más az asztalokra. Nagy, puha levelek, ecetes-cukros víz, a tojásos nokedli elengedhetetlen kísérője, vasárnapi asztalok salátája. Az egy rongy, mondja a klasszikus salátalevélre anyukám, aki megismertette velem a jégsalátát, a ropogós, friss leveleket, azóta sem kell más. Pedig már van miből válogatni, tele vannak a boltok a saláta rokonaival, nézzünk át néhányat, hogy legközelebb egy kicsit bátrabbak lehessünk a vásárlásnál. Az öt kedvencünket mutatjuk be és ajánlunk hozzá egy lehetséges fogyasztási módot.

shutterstock_177808658.jpg

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Csak a legfrissebb, legüdébb, ép, egészséges, szépen fejesedett saláták az igazán ízletesek. Igazi "egynapos" termékek, ezért a lehető legrövidebb ideig tároljuk őket. Nagy a levélfelületük, így gyorsan, sokat tudnak párologtatni és ez a frissesség rovására megy. Vásárlásnál a torzsa vágási felületét és a levelek végét érdemes figyelni, ott barnul be a leghamarabb.

Fejes saláta

Ne legyünk azért olyan szigorúak és ne rongyozzuk le azonnal, a klasszikus ecetes öntettel nagyon finom tud lenni ez is. Salátafőzeléket ettek már? Van, aki esküszik rá, a spenóthoz hasonlít, így jól áll neki a sok fokhagyma és köretnek a bundáskenyér. Viszont a zöldséget ne tároljuk sokáig, még hűtőben sem, mert gyorsan romlik.

shutterstock_192163613.jpg

Jégsaláta

Roppanós szupercsoda! Magas víztartalom, sok C vitamin, sokáig tartó frissesség. A Cézár saláta ebből a fajtából a legjobb, de remekül kíséri a paradicsomot és a kockákra vágott edámi sajtot is. Bár önmagában enni sem nagy hiba, és ugye tudjuk, hogy a tojásos nokedli nem tojásos nokedli nélküle.

shutterstock_231692506.jpg

Lollo

Trololo, itt a Lollo, ez a gyönyörű, fodros saláta, amibőt két fajtát ismerünk, a lilát és a zöldet. Magas kálcium és vastartalom, szépség és remek íz. Díszítésre mindenképp használjuk, bármilyen egyszerűbb salátát vagy tálalást feldob. Ha pedig külön kóstolnánk, öntsünk nyakon egy olívaolajas-balzsamecetes-fokhagymás dresszinggel, de természetesen csak közvetlenül fogyasztás előtt.

shutterstock_216928819.jpg

Rukola

Azaz borsmustár, erősen megosztó salátafajta. Csípős, erős íze van, az öregebb levelek keserűbbek, az ifjabbak lágyabb ízűek. Ha nem idegenkedünk az ízétől, bármilyen kevert salátát készíthetünk belőle, személyes kedvencünk szárított paradicsommal és tépkedett mozzarellával összekeverve, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva.

shutterstock_186022121.jpg

Madársaláta

A hideg idők salátája, hó alól is szedhető, kis csokrocskákban kapható salátafajta. Kis levelei enyhén dióízűek, a mustáros öntetek jó kísérői. Próbáljuk ki párolt póréhagymás fehér babbal, mustáros-almaecetes öntettel leöntve, nem fogunk csalódni. 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A fejes saláta egy tavaszi klasszikus, de nagyon munkaigényes, levelenként három vízből megmosva, lecsepegtetve az elfoglalt háziasszonyok rémálma. Az öntetek alatt gyorsan összeesik, ezért a jégsaláta lassan kiszorítja a receptekből, díszítéshez pedig, a lollo rosso és verde viszi a pálmát.

A mediterrán konyha ízeivel ismerkedve, kerülhet tányérunkra a rukkola, madársaláta, endívia, frissée, római, radicchio, esetleg édeskömény. Erőteljesebb, kissé keserű ízűek, ezért nem mindegy, mivel fogyasztjuk. Én juhtúróval, parmezánnal, olívabogyóval, balzsamecettel, tárkonnyal, snidlinggel szoktam feldobni.

süti beállítások módosítása