Hogyan főzzünk tökéletes húsvéti sonkát?

2015. április 2. Deino

shutterstock_128023874.jpg

A Húsvét ünnepe sonka nélkül pont annyira elképzelhetetlen, mint a karácsony feldíszített fenyő, vagy mézeskalács nélkül. Húsvéti sonkát főzni nem nagy ördöngösség, csak fel kell készülni rá rendesen, és odafigyelni néhány apró trükkre. Most megmutatjuk, mik ezek.

shutterstock_164694479.jpg

Mivel azt már megírtuk, hogyan válasszuk ki a tökéletes sonkát, már csak a főzés maradt hátra. Nincs más, hátra, mint előre - szedjük elő a fűszereket, készítsünk elő vizet, gyűrjük fel a ruhánk ujját, és lássunk neki a nagy feladatnak.

Mire lesz szükségünk?

2, 2,5 kiló, jó minőségű sonka, 2-3 egész kömény, 5-6 gerezd közepes fokhagyma, 2 nagyobb vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 enyhén púpozott kávéskanál őrölt bors, és nagyobb mennyiségű víz.

shutterstock_167061488.jpg

Hogyan fogjunk hozzá?

A sonka főzésének van egy nulladik napja: ugyanis a nagy hadművelet előtti estén be kell áztassuk a húst. Másnap, mikor nekiállunk, cseréljük ki a vizet teljesen, annyit töltsünk rá, hogy ellepje a víz a sonkánkat. A vízben keverjük el a borsot és a köményt, a fokhagymának pucoljuk le a héját, majd helyezzük bele a vízbe (erőteljesebb ízért vágjunk félbe néhányat közülük), a vöröshagymát héjastul, de kettévágva szintén tegyük a vízbe. A végén adjuk hozzá a babérlevelet is.

A sonka főzési ideje a következőképp alakul: ahány kiló a hús, annyiszor egy órát kell főnie. Egy 2 kilós hús esetén ez nyilván két óra, 2,5 kilós esetén két és fél óra, és így tovább. Nagyon fontos, hogy végig kis lángon főzzünk: a víz soha nem forrhat, maximum gyöngyözhet. Ha szép lassan főzzük a sonkánkat, akkor a felesleges zsiradék kifő a húsból, és roppant ízletes lesz a végeredmény. A hús elkészültét jelzi, hogy a villa könnyedén átszalad a bőrön. Ha letelt a főzéshez kiszámolt idő, akkor ne öntsük le a vizet a sonkánkról, hanem hagyjuk, hogy abban szépen, lassan, fokozatosan hűljön ki. Így a hús egészen puha és omlós marad, és nem keményedik meg!

shutterstock_244562392.jpg

A kihűlt sonkát zárható műanyag dobozba téve, vagy alufóliába tekerve tegyük a hűtőbe, ha szükséges. Érdemes nem halogatni a sonka főzését az utolsó napig, ugyanis a hűtőben eláll a hús napokig is, és közben kissé megdermed, amitől sokkal jobban szeletelhetővé válik.

A kötözőtől elég a tálalás előbb megszabadítani a kész sonkánkat, és érdemes közvetlenül ide időzíteni a hús felszeletelését is. A főzőlevünket ki is önthetjük, de érdemes lehet eltenni, lefagyasztani, ugyanis bab vagy lencse leveshez, főzelékhez kitűnő alapanyag, és egészen más ízt ad az ezzel készült ételeknek, de akár frissiben is felhasználható, például tojásfőzéshez.

shutterstock_217039369.jpg

A sonka mellé érdemes sok zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani, ezek magas antioxidánstartalma ugyanis ellensúlyozza a füstölt hús által a szervezetre rótt "terhet", és nem utolsó sorban persze kitűnően passzol az ízviláguk a sonkához.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Érdemes kipróbálni egy olyan főzési változatot, ahol hagyjuk teljesen érvényesülni a sonka hagyományos ízét: hagyjuk ki a hagymát és a többi fűszert, és csak egy-két babérlevéllel ízesítsük meg a sonkát! Mennyei lesz.

süti beállítások módosítása