A legjobb dolog, ami a narancshéjjal történhet

2015. március 2. ge

A kandírozás az egyik legfinomabb tartósítási mód, igazán megéri rávenni magunkat és kipróbálni. De nem hazudok, rengeteg cukor és rengeteg türelem kell hozzá, mivel pucolás és vágás jár vele bőven. Lényege, hogy a gyümölcsben vagy a héjában, vagy akár a gyökérben lévő nedvességet cukorral helyettesítjük, és voilá, kész a finomság. Most, hogy jó minőségű, friss citrusfélék kaphatók elég jó áron, érdemes a héjukat ezzel a módszerrel tartósítani és később süteményekben, édességekben felhasználni. Vagy csak úgy elnassolni.

candied1.jpg

Kétféle módszert ismerünk, először mutatjuk az időigényesebb, de jobb végeredmény ígérőt:

1 kg gyümölcshöz készítünk 1 liter szirupot, ehhez 6 dl vizet fél kg cukor jó sűrűre főzünk. A feldarabolt gyümölcsöket egy tepsibe terítjük és leöntjük a forró sziruppal. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, a folyadékot némi vízzel és cukorral visszapótoljuk 1 literre, újra felforraljuk és leöntjük vele a gyümölcsöket. Most megint van egy napunk, amíg nem kell a kandírozással foglalkozunk, de utána újra és újra végig kell csinálni ezt a folyamatot, 4-5 napon keresztül. Leszűr, visszapótol, forral, leforráz, állni hagy. Végül a gyümölcsökkel együtt újraforraljuk az egészet és 3-4 napig állni hagyjuk. Ennek a végén lecsöpögtetjük és meleg helyen, pl. kályha, fűtőtest tetején hagyjuk megszáradni.

Az egyszerűbb megoldás, ha a felszeletelt gyümölcsöket eleve a szirupban forraljuk, de ilyenkor mindent kisebb darabokra, vékonyabb csíkokra kell vágni. 1 kg gyümölcsre ugyanúgy 1 liter sziruppal számolunk és a addig forraljuk benne a gyümölcsöt, amíg enyhén átlátszó és opálos lesz. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és cukorba forgatjuk, majd legalább 24 órát szárítjuk. Gyorsítja a folyamatot, ha kb. 50 fokos sütőbe tesszük és 1-2 óra alatt kiszárítjuk.

nari.jpg

És hogy mit lehet kandírozni? Szinte bármit, de a legklasszikusabb kandírozott finomság a narancshéj. Ehhez a narancsot jó alaposan mossuk le egy tiszta szivaccsal, majd hámozás után a héj belső fehér részét szedjük le. Bármelyik fenti folyamatot választjuk, praktikus a narancshéjat előtte egy napra hideg vízbe áztatni. Miután elkészült, csokiba mártva önálló nassként is fogyasztható, de sütikbe is remekül felhasználható alapanyagot kapunk. 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértőjének tanácsa

A citrusfélék felületét úgy védik meg a penészgombáktól, hogy a szüretelés után különböző gombaölő-szereket tartalmazó viasszal kezelik: ezek az anyagok ez orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazol (E233), imazalil. Erről a tényről a SPAR minden esetben tájékoztatja tájékoztatja a vásárlóit. Javasoljuk, hogy akik nem akarják a fenti szerekkel terhelni a szervezetüket, fogyasszanak bio gyümölcsöt.

süti beállítások módosítása