Tudta, hogy ma van a Nemzetközi Palacsinta nap?

2015. február 17. Deino

7729785_144777_b73fdf55c66061eb63cf4fc9bb70462d_wm.jpg

Pedig igen! A világ számos országában ünnepelik, de sehol nem annyira, mint a briteknél. Hatalmas népszerűségnek örvend - nem meglepő módon, szinte nincs is olyan ember, aki ne imádná a palacsintát. De mégis, honnan ered az oly népszerű Palacsinta nap?

01.png

Az ünnep kialakulása az egyházhoz kötődik. A Palacsinta nap ugyanis nem máshova esik, mint a keresztény naptár szerinti Húshagyókeddre. Angolul ezt Shrove Tuesday-nek, azaz Gyóntatókeddnek hívják. Ez a nap a Húsvét előtti negyvenegyedik napra eső kedd, azaz a nagyböjt előestéje. Régen ilyenkor a keresztények kötelező bűnbánatot tartottak, és - mivel másnap már böjtölniük kellett - utoljára még lehetőségük volt mindenféle ételeket elfogyasztani. Ilyenkor a házban fellelhető tojásokból, zsírból, egyebekből palacsintát készítettek, innen ered a Palacsinta nap. 

03.png

Ezt a finomságban gazdag ünnepet sok város rendezvényekkel köszönti. Ezek közül is a leghíresebb az Olney városban tartott verseny, amely kívülről nézve egészen vicces felállást követ. Egy nagyjából 400 méteres futóverseny, amelyen 16 év feletti nők indulhatnak, csak és kizárólag főkötőben és kötényben. A táv alatt természetesen kíséri őket egy serpenyő és egy palacsinta, ez utóbbit legalább háromszor meg kell fordítsanak a levegőben, feldobva. A főnyeremény némiképp furcsa: a győztes jogot formálhat egy csókra a Palacsinta Harangozótól és jár neki egy imakönyv is - harangoztak is ilyenkor, hogy a nézősereg el ne felejtsen gyónni aznap.

02.png

A történet szerint az 1400-as években egy Olney-i asszony úgy elfeledkezett a miséről és a gyónásról a nagy palacsinta sütésben, hogy csak a harangokat meghallva jutott eszébe, hogy idő van, amikor aztán serpenyőstül-palacsintástól caplatott végig a falun. És bár az utána következő böjtöt sokan már nem tartják, magát a Palacsinta napot azóta is ünnepelik a világ számos országában: nem csak a britek, de a németek, írek, ausztrálok is megtartják, sok helyen főkötős-köpenyes fotóversenyekkel. 

04.png

A palacsinta készítésének ezer és egy módját ismeri a nemzetközi és a magyar konyha: a klasszikus mellett kevésbé édesszájúaknak ott a hússal és minden jósággal megtöltött Hortobágyi-húsos palacsinta - Húshagyó keddre ideális! - , a híres-neves Gundel palacsinta, a filmekből ismerős, amerikai palacsinta, egészen egészen meglepő különlegességeik, mint az asztalt szilvás rántott palacsinta, a bodzapalacsina, vagy a Baghrir, a marokkói palacsinta. Ahány ország, annyi palacsinta! Válasszunk egyet, és lepjük meg vele a családot, vagy csak saját magunkat.

süti beállítások módosítása