3 tökéletes fánkrecept a farsang megkoronázásához

2015. február 16. Deino

shutterstock_127629059.jpg

Az édesszájúak számára az egyik legjobb dolog a farsangban, hogy ez az időszak egyenesen megkerülhetetlen fánkok nélkül: porcukros, omlós, mennyi édesség ez! Most mutatunk három egyszerű receptet, amit érdemes kipróbálni, ha már szezonja van ennek a nyalánkságnak.

Csörögefánk

A csöröge igazi különlegesség, amiről mindenki hallott, de nem mindenki tudja, hogy is kell elkészíteni. Most itt a remek alkalom!

Mire lesz szükségünk?

Némi étolajra a sütéshez, 35 dkg lisztre, 2 darab tojásra, 2 evőkanál tejfölre, némi rumra, 1 evőkanál porcukorra és pár csipet sóra.

Hogyan lássunk hozzá?

A tojásokat villával határozottan felverjük, belekeverjük a porcukrot, a tejfölt, a sót, a rumot, és a lisztet. Addig keverjük, dolgozzuk, amíg sima, egyenletes nem lesz. Ekkor hagyjuk pihenni nagyjából 30 percet. Ezután ismét átgyúrjuk, majd óvatosan nagyon vékonyra kinyújtjuk. Ha van, akkor derelyemetszővel, ha nincs, akkor egy késsel négyszögekre vágjuk, behasítjuk a közepüket, majd az olajban kisütjük mindkét oldalát. A sütés után alaposan csöpögtessük le, hintsük meg porcukorral, és lekvárral kiegészítve tálaljuk.

Szalagos fánk

A szalagos fánk igazi klasszikus, még az is biztosan ismeri, akinek névről nem ugrik be ez az édesség.

Mire lesz szükségünk?

Fél kiló lisztre, 3 dl tejre, 2 tojássárgájára, 2 dkg margarinra, 3 dkg élesztőre, 2 evőkanál porcukorra, és némi sóra, rumra, valamint olajra a sütéshez.

Hogyan lássunk hozzá?

Kezdésképp az élesztőt fel kell futtassuk a tejben egy kevés cukorral. A lisztet belehelyezzük egy tálba, utána jöhet a tojássárgája, a margarin, a porcukor, és a só. Aki szeretne, egy evőkanál rumot is tehet bele, de nem kötelező. Ami viszont igen, az az élesztő. Ha minden a helyére került, alaposan összedolgozzuk, majd nagyjából 30 percet kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha megkelt a tészta, egy belisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, szaggassuk ki, és egy 20 percet ismét hagyjuk pihenni, lehetőleg letakarva.

Utána előmelegített olajban fogjuk kisütni. Minden fánk közepébe nyomjuk egy mélyedést az ujjunkkal, a benyomott felével lefelé megy az olajba, és fedő alatt egy percig sütjük, majd megfordítjuk, és egy percig sütjük a másik felét, de ezúttal fedő nélkül. Itt is érdemes alaposan lecsepegtetni, majd porcukorral, lekvárral kiegészítve tálalni. Véletlenül se tegyük egymásra a fánkokat, mert nagyon hajlamosak összeesni!

Rózsa fánk, mohó lelkeknek

Figyelem, ez egy 35 darabos recept - diétázók ne nézzenek ide!

Mire lesz szükségünk?

40 dkg lisztre, 1 csomag sütőporra, 15 dkg cukorra, 1 csomag vaníliás cukorra, némi sóra, 1 teáskanál tejfölre, némi olajra a sütéshez, porcukorra és lekvárra.

Hogyan lássunk hozzá?

Fogjuk meg a lisztet, helyezzük egy tálba, és gyúrjuk hozzá a tészta alapanyagait - tehát az olajat, a porcukrot és a lekvárt leszámítva mindent. Ha alaposan összegyúrtuk, lisztezett deszkán nyújtsuk pillevékonyra: nagyjából 1,5-2 milliméteresre! A tésztát szújuk ki egy 5 centis körszaggatóval. A szélektől kezdve vagdossuk be a köröket befelé. Végül tegyük egymásra négy bevagdosott tésztát, és nyomjuk össze a közepét. Ha mind kész van, akkor forró olajban süssük ki őket, amíg meg nem pirulnak - mindkét oldalt süssük ki, oldalanként nagyjából 3-5 percet szánjunk rá. Az olajat itassuk le róla szalvétával, majd ízlés szerint ízesítsük a porcukorral és a lekvárral.

süti beállítások módosítása