7 tipp a tökéletes hamburger húspogácsa elkészítéséhez

2015. február 12. Deino

shutterstock_115383397.jpg

 

Tagadhatatlan, hogy a hamburger reneszánszát éli nem csak szerte a nagyvilágban, de hazánkban is: egyre másra nyílnak Budapesten a jobbnál jobb kézműves hamburgerezők, ínycsiklandó, nyálcsorgató kínálattal - akaratlanul is felmerül az emberben a gondolat, hogy vajon tudna-e hasonlót alkotni otthon saját kezűleg, nagyságrendekkel olcsóbban? A válasz igen, csak erre az 7 dologra kell nagyon odafigyelni.

Milyen húst válasszak?

shutterstock_150596261.jpg

Ez a hét dolog egyike, de talán a legfontosabb. Ha ezt a lépést elszúrjuk, akkor mindegy, utána mit csinálunk - rossz alapanyagból nagyon nehéz jó végeredményt varázsolni, nem hogy tökéleteset. Szóval, milyen az ideális húspogácsa alapanyag? Nos, leginkább a marhát ajánljuk, és abból is fontos minőségi húst választani. Viszont ami még ennél is fontosabb, az a zsírtartalom: a jó hamburgerhús 20%-25% zsírtartalom körül lebeg, persze minden profi szakács a saját verziójára esküszik, sőt, sokan saját maguk darálják össze az alapanyagokat, mert úgy pontosan tudják, milyen lesz a pogácsa.

Ha megvan a hús, mihez kezdjek vele?

Akkor kell nekiállni a tökéletes húspogácsák elkészítésének - elsőre rémisztőnek hangzik, de cseppet sem az, csak erre a pár dologra figyeljünk oda:

shutterstock_130394015.jpg

Súly

Egy vékony húspogácsa nagyjából 10 dkg-os, egy igazán vastag, combosabb darab pedig ennek a duplája is lehet, 20dkg súllyal. Egy átlagos vastagságú húspogácsa kb. 15dkg. Nagyon fontos, hogy még a húsvásárlás előtt döntsük el, pontosan hány húspogácsánk, és - és ezzel együtt ugye hamburgerünk - lesz, valamint milyen vastagok, mert pontosan annyi húst kell vegyünk, hogy ez kijöjjön.

Formázás

A hús mindenképp meg kell formázni, különben sütés közben elmorzsolódik, szétesik - úgy pedig nem hamburger a hamburger. Nagyon fontos viszont, hogy nem szabad túlságosan összenyomorgatni. Ha túl erősen préseljük a húst, akkor kemény és rágós lesz - amit nyilván el akarunk kerülni. A mi javaslatunk, hogy formázzunk lágyan egy golyót belőle, és lágyan dobálgassuk a két tenyerünk között kb. tízszer, majd óvatosan formáljunk belőle egy pogácsát - érdemes erre a célra használni valami segédeszközt, amivel a pogácsák egyforma méretűre "kényszeríthetőek", például egy nagyobb befőttesüveg száját.

Miután kézzel nagyjából formába édesgettük, csak nyomjuk rá az üveget, hogy egyforma kerek legyen a végeredmény. Ha már tudjuk, hogy mekkora a bucink, akkor ahhoz igazítsuk a pogácsák körméretét, és vegyük figyelembe, hogy a sütés során valamennyit még össze is megy majd a hús.

shutterstock_36413917.jpg

Az első benyomás

Nagyon gyakori hiba, hogy a kezdő burger-kukták meggyúrják a pogácsát, majd úgy ahogy van, neki is állnak a sütésnek - aminek a végeredménye egy felpúposodott pogácsa. Amikor a hús sül, akkor ugyanis összemegy - ha nem nyomjuk be a közepét, akkor egyrészt púpos lesz, másrészt, sokkal kevésbé megy össze. Egyszerűen a hüvelykujjunk segítségével nyomjunk bele egy lyukat, kábé így.

Fűszerezés

Sokan elkövetik az a hibát, hogy belekeverik a sót és az egyéb fűszereket a húsba, de igazából ha minőségi hússal dolgozunk, akkor nincs szükség arra, hogy túlfűszerezzük, sőt, ez sokszor csak ront a végeredményen. Ne keverjünk semmit a húspogácsákba a készítés előtt, hanem egész egyszerűen sózzuk és borsozzuk meg a külsején, mindkét oldalán, mielőtt sütni kezdenénk őket. Ennek eredménye, hogy a külsején egyfajta sült, ropogós fűszerréteg képződik, amit mindenki imádni fog!

shutterstock_61381300.jpg

Csak tisztán, sehogy máshogy

Bár a tavasz már közeleg, de még a szabadban folytatott grill sütést egy pár hétig nem ajánljuk senkinek - viszont a kinti grillekre, és a benti sütőkre is egyaránt igaz az alábbi mondat: húspogácsát sütni csak alaposan megtisztított felületen szabad! Ha meggyőződtünk róla, hogy kellően tiszta a felület, egy kevés olajat vigyünk fel rá ecsettel, vagy kézzel elsimítva. Nagyon fontos, hogy sütés közben véletlenül se nyomjuk le a húspogácsákat a főzőspatulánkkal, mert ilyenkor kiszivárog belőle a hús nedve, szaftja, amivel rengeteg ízt veszítünk, és a végeredmény nagyon szárazzá válhat. Ha pedig a többi alapanyagra sincs ötletünk, itt egy recept, amit használhatunk ugródeszkának - de persze mindig érdemes kísérletezni, csak úgy találhatjuk meg a nekünk legjobban ízlő hamburgert.

süti beállítások módosítása