Nyakunkon a farsang, és ezzel együtt nem csak a beöltözés, de a hagyományos farsangi ételek szezonja is. Rendben, ha valakit megkérdezünk, az első amit mondani fog, az a farsangi fánk. De mi van még? Rengeteg más, hagyományosan a farsangi időszakhoz kötődő ételünk van, amiket érdemes kipróbálni. Ki tudja, talán annyira megszeretjük, hogy nem csak farsang idején állunk neki savanyú becsinált levest főzni, vagy a vicces nevű részeges csirkét.
A farsangi fánk
Kezdjük a szinte kötelezővel, a puha, ínycsiklandó, imádott farsangi fánkkal. Hozzávalók terén nem igényel hatalmas befektetést, de keleszteni kell egy kicsit. Azért ne ijedjünk meg, egyáltalán nem bonyolult.
Mire lesz szükségünk?
Nagyjából 70 dkg lisztre, 3 dl tejre, 5 dkg friss élesztőre, 7 dkg porcukorra, 9 dkg olvasztott vajra, és 7 tojássárgájára. A sütéshez kell még olaj, a tálaláshoz pedig valamilyen lekvár és persze porcukor.
Elkészítés
Cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval szépen eldolgozzuk, kigyúrjuk. Ha megvagyunk, letakarjuk, és száraz, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd kicsit még gyúrunk rajta. Az elkészült tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk, majd egy nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva pihentetjük még 15-20 percet, majd forró olajban kisütjük. A kész fánkokat porcukorral meghintve, lekvárral a tetején tálaljuk.
Részeges csirke
Ez már egy fokkal ritkább, mint a fánk, de sokkal izgalmasabb recept is. Aki szereti a jó húst, ezt imádni fogja!
Mire lesz szükségünk?
Egy darab csirkére, nagyjából 10 dkg vajra, 3-4 dl száraz fehérborra, majoránnára, őrölt borsra, sóra, és 20-25 dkg füstölt húsos szalonnára.
Elkészítés
A csirkét jó alaposan átmossuk, majd megszárítjuk. Kívül és belül is átsózzuk, a külsejét fűszerezzük őrölt borssal, belül pedig majoránnával és borssal ízesítjük. Szükségünk lesz egy magasabb falú tepsire a sütéshez, ebben elhelyezzük a csirkét, majd leöntjük a felolvasztott vajjal, és aláöntjük a bort. Letakarjuk, majd párolni kezdjük. Ha szükséges, az elpárolgó bort pótoljuk.
Amíg a részeges csirkénk párolódik, a szalonnát megszabadítjuk a bőrétől, majd vékonyra szeleteljük. Igyekezzünk nagyjából egyforma vastagságú szeletekkel dolgozni, de ha egy kicsit eltérnek, az sem katasztrófa. Ha a csirkénket már elég puhának ítéljük meg, fedjük be teljesen a felszeletel szalonnával, majd süssük az egészet ropogósra.
Tálalás előtt érdemes feldarabolni, mi az ollót javasoljuk, de késsel is megoldható. Köretként leginkább a krumpli valamilyen formája passzol hozzá, püré vagy fűszereshasáb.
Savanyú becsinált leves
A farsang bizony meg tudja viselni a háborgó gyomrot, és nem feltétlenül a finomságoktól roskadozó asztalok a nagy ellenségeink, hanem a folyékony bűnök. Ha kicsit túlzásba vittük előző este az italozást, akkor a savanyú becsinált nagyon jól tudja csillapítani a gyomrunk minden gondját, baját.
Mire lesz szükségünk?
Nagyjából negyven deka jó minőségű sertéshúsra, 10 deka sárgarépára, ugyanennyi fehérrépára, 5 dkg zellerre és karalábéra, egy erős csokor petrezselyemre, 2 tojássárgájára, 2-3 dl tejfölre, 2 evőkanál olajra, némi cetre és sóra.
Elkészítés
Fogjuk a sertéshúst, és kis kockákra daraboljuk, majd érzéssel megsózzuk. Fél liter vízzel felengedve odatesszük főni, és gyorsan felaprítjuk a zöldségeket. Mikor a húsunk már kezd puhulni, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket is, és addig főzzük, míg teljesen puha nem lesz, ekkor levesszük a tűzről.
A tojássárgáját alaposan elkeverjük az előkészített liszttel, tejföllel, és belecsurgatjuk a levesbe. Ha ezzel megvagyunk, visszatesszük főni, és szépen összeérleljük, összerotyogtatjuk. Végső lépésként ecettel savanyítjuk (ha most csináljuk először, érdemes óvatosan adagolni.)
Konyakos kacsasült
Úgy tűnik, ez a farsangi időszak nagyon kedvez az ittas madaraknak. A konyakos kacsasült pedig igazi vendégváró ínyencség, amivel a rokonokat és a barátokat egyaránt elismerő hümmögésre lehet bírni a farsangi asztalnál.
Mire lesz szükségünk?
Egy pecsenyekacsára, 1 fej nagyobb vöröshagymára, 10 dkg jó minőségű húsos szalonnára, mintegy 5 dkg lisztre, 2 dl vörösborra, fél dl konyakra, 15 dkg kacsamájra, 5 dkg vajra, 1 dl olajra, egy csokor petrezselyemre, 2 babérlevélre, némi kakukkfűre és sóra.
Elkészítés
Tisztítás után a kacsát betesszük sülni a sütőbe, közben egy kevés olajban megpirítjuk a kacsa aprólékát, a felnegyedelt vöröshagymát és a felkockázott szalonnát. Megszórjuk a liszttel, majd felöntjük a vörösborral, egy kevés vízzel és a fél deci konyakkal. Sóval, petrezselyemmel, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesítjük, majd felforraljuk, és 30-35 percig nagy lángon főzzük, mielőtt leszűrnénk. A kacsa máját is megpirítjuk egy kevés vajon, majd áttörjük, és belekeverjük a leszűrt mártásba. A kacsát tálalás előtt daraboljuk, és a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek itt is a krumplipüré, vagy esetleg krokett ajánlott.
Boros pecsenye
A boros pecsenye igazi kedvenc az asztalnál, egyszerűen nem lehet belőle eleget készíteni, mindig pillanatok alatt elfogy. Szerencsére nem tartozik a túl bonyolult receptek közé, így mindig öröm elkészíteni!
Mire lesz szükségünk?
50 dkg jó minőségű sertéscombra, kettő zsemlére, 3 dl fehérborra, 10 dkg gombára, 10 dkg sárga- és 10 dkg fehérrépára, 5 dkg zellerre, egy tojásra, egy tojássárgájára, 1 dl paradicsomlére, 2 evőkanál olajra, egy csokor petrezselyemre, szegfűborsra (őrölt), fehér borsra (őrölt) és némi sóra.
Elkészítés
Kezdésnek a gombát szeletekre vágjuk, és megpároljuk olajban. Majd a zsemléket beáztatjuk a fehérborba, alaposan kinyomkodjuk, és összekeverjük a gombával, a párolt zöldségekkel és az apróra vágott petrezselyemmel. Ezt az egészet ledaráljuk, egy nagy tálban hozzáadjuk a tojást, ízesítjük szegfű- és fehérborssal, ízlés szerinti sóval, és alaposan összedolgozzuk.
A húsunkat felvágjuk négy részre, és a hússzeleteket kiveregetjük: elosztjuk rajta a tölteléket, majd felgöngyöljük a húsokat. Egy kevés olajon pirosra sütjük, hozzáöntjük a bort, az egy dl paradicsomlét, és jó puhára pároljuk. Az elkészült húst felszeleteljük, köretnek remekül passzol hozzá a rizs, vagy a párolt zöldség.