Karácsonyi marharagu, fenséges aszalt barackkal!

2015. december 17. Deino

shutterstock_137330603.jpg

A marharagu hallatán az aszalt barack az utolsó, ami eszünkbe jutna - pedig igazán isteni párosítás! Pláne, ha feldobjuk egy kis karácsonyi fűszerezéssel, olyankor egyenesen ellenállhatatlan.

shutterstock_179180090.jpg

Mire lesz szükségünk?

1 kg jó minőségű marhacomb, 5 dl natúr paradicsomszósz, 45 dkg aszalt sárgabarack, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt kömény, ízlés szerinti mennyiségben só és bors, 2 teáskanál őrölt fahéj, és egy kevés őrölt szegfűszeg, étolaj, valamint díszítés gyanánt petrezselyem zöld.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben kockázzuk fel nagyjából egyenletes méretre a marhahúst! Utána tisztítsuk meg a vöröshagymáinkat a héjuktól, mossuk meg őket kicsit, majd vágjuk fel egyenletesen apró kockákra mindkettőt. Egy nagyobb edényben egy kevés olajon pároljuk meg őket. Ha kész, mehet bele a felkockázott marhahús, adjuk hozzá a fahéjat, az őrölt köményt és a szegfűszeget. 5-10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomlét és az egészet felhígítjuk egy deciliter vízzel. Ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá sót és borsot, majd helyezzünk rá egy fedőt, és alacsony lángon főzzük, rotyogtassuk a húst a szaftban.

Fél óra - negyven perc múlva adjuk hozzá az aszalt barackokat - ha nincsenek "gyárilag" félbe vágva, akkor felezzük el őket késsel - és főzzük tovább az egészet ugyanúgy addig, amíg a marha át nem puhul. Ha úgy ítéljük meg, adjunk hozzá időről időre némi vizet, hogy ne száradjon ki a hús, és maradjon elég szaftja.

Rizzsel, árpagyönggyel kiváló fogás, a végén megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel. Igazán ínyencek a paradicsomlé és a víz hozzáadása után bátran keverjenek el a szaftban  alaposan egy nagyobb kanál mézet, isteni finom íze lesz tőle a végeredménynek!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A marhacomb erős rostozatú húsfajta, ezért ha nem akarunk hosszú órákat a párolásával tölteni, akkor fiatal, porhanyós húst keressünk a boltban. Így biztosan marad időnk a főzés melletti ünnepi előkészületekre is. A fiatal marha húsát az élénk, világos piros színről ismerhetjük fel.

süti beállítások módosítása