5 ártalmatlan E szám

2015. június 1. Deino

Az E-számok a köztudatban - nagyon is tévesen - egybeforrtak az egészségtelen szóval. Holott ez nem így van, nagyon sok olyan anyag is E jelölést kap, ami a legkevésbé sem káros a szervezetre, sőt, néha jótékony hatású. Most mutatunk párat a teljesen ártalmatlan E számok közül.

shutterstock_268785926.jpg

Mitől E szám egy E szám?

Az E számok tulajdonképpen adalékanyagok. Ha egy élelmiszer-adalékanyagnak van hivatalos E-száma, az azt jelenti, hogy a biztonsági vizsgálatokon megfelelt, és jóváhagyták az Európai Unió minden országában történő használatra. Az EU szabályozás szerint adalékanyagnak számít minden olyan vegyület, amit nem fogyasztunk önmagában élelmiszerkánt, nem jellegzetes összetevője egyetlen élelmiszernek, vagy nyersanyagnak sem.

Ez a definíció nem veszi figyelembe azt, hogy mekkora adalékanyag tápértéke, hogy segíti-e az eltarthatóságot, vagy hogy természetes, vagy szintetikus úton állították elő - csak azt nézi, hogy megfelel-e az adalékanyag definíciójának. Nagyon sok E szám jelöl természetes úton előállított anyagokat, sőt, sokuk egészséges.

E100 - Kurkuma

shutterstock_174387041.jpg

A kurkuma egy indiai fűszer és gyógynövény. Ha E100 ként látjuk feltüntetve valahol, akkor bizony abban az életben színezékként került az ételbe, italba. A kurkuma számos pozitív élettani hatással bír: megelőzi a rákot, csökkenti a gyulladásokat, vírus, baktérium, és gombaölő hatása is van. Gyakran használják például chipsek színezőanyagaként - és bár a chips ettől nem lesz egészségesebb, de legalább tudjuk, hogy mitől kapta a színét.

E300 - Aszkorbinsav

shutterstock_199455698.jpg

A aszkorbinsav a természetben gyümölcsökben, például citrusfélékben található meg. A C-vitaminnal azonos molekulát a gyümölcslevek, nektárok, konzervek előállítása során használják, tartósítás céljából. Az egyik legerősebb antioxidáns.

E967 - Xilitol, xilit, vagyis nyírfacukor

shutterstock_278747951.jpg

A nyírfacukor ugyanis a xilit, vagy xilitol nevű édesítőszer magyar fantázianeve. Ez egy természetes eredetű édesítőszer, a zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. Számos jó hatása van, például mérsékeli a lepedékképződést a szájüregben, védi a fogakat a szuvasodástól - nem véletlen, hogy a cukormentes rágógumikban gyakran megtalálható.

E162 - Céklakivonat

shutterstock_210431701.jpg

A cékla színét senkinek nem kell bemutatni, aki evett már le egy fehér blúzt, vagy inget vele - annyira erős színe van, hogy szinte lehetetlen kiszedni a ruhákból teljesen. A céklakivonatot, amit teljesen ártalmatlan, tészták, cukrok színezésére használják fel, rózsaszíntől egészen bíbor árnyalatokig képes befogni az ételeket.

E322 - Lecitin

shutterstock_236452465.jpg

A természetben a lecitin nagy mennyiségben megtalálható például a tojásban. Leginkább italokban található meg, ugyanis segíti egy folyadék a másikban való eloszlását (pl. olaj és víz, amik amúgy elkülönülnének egymástól). A lecitinnek sok pozitív hatása van a szervezetünkre. Hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, segít a máj méregtelenítő folyamataiban, jó hatással van az agyra, javítja a memóriát, segíti a jó közérzetet, enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

Bár az E számmal rendelkező adalékanyagok felhasználását  szigorúan szabályozzák , a fogyasztóknak mégis vannak fenntartásaik, ezért egyre inkább keresik a nem, vagy csak kevés adalékanyagot tartalmazó termékeket.

Az általunk bevezetésre kerülő termékek (első körben: búza kenyér és baguette) kizárólag természetes összetevőkből állnak. A receptúrákban alkalmazott sütőszerek sem tartalmaznak E számmal rendelkező adalékanyagot, így alkalmasak arra, hogy a fenti igényeket minden tekintetben kielégítsék.

Az E-szám mentes búzakenyér kizárólag természetes összetevőkből áll. A receptúrában alkalmazott sütőszerek sem tartalmaznak E számmal rendelkező adalékanyagot,ezért  az így készült kenyér harmónikus ízű, megőrzi jó minőségét.

süti beállítások módosítása