Az igazi, vajon sült svéd húsgolyó

2017. január 14. Deino

shutterstock_413917576.jpg

A svéd húsgolyókat senkinek sem kell bemutatni - mindenki rajong értük. Egy kis áfonyalekvárral megtoldva nem lehet nem beleszeretni! Lássuk, hogy készül házilag.

shutterstock_478629352_1.jpg

Mire lesz szükségünk?

 

A gombócokhoz: fél kiló darált marhahús, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 2 dl habtejszín, 2 gerezd közepes fokhagyma, egy közepes fej vöröshagyma, egy tojás, egy evőkanálnyi mustár, egy kávéskanál só, egy csipet bors, és egy fél teáskanál szerecsendió

A mártáshoz: 10 dkg vaj, 4 dl húsleves (akár leveskockából is jó), 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál finomliszt és egy kevés só.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben egy nagyobb edényben keverjük el a darált húst és a zsemlemorzsát, majd adjuk hozzá a vöröshagymát aprítva, a fokhagymát zúzva, öntsük mellé a habtejszínt és tojást, és keverjünk az egészből alaposan egy homogén, egységes masszát. Ha ez megvan, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, még egyszer alaposan elkeverjük az egészet, majd nedves kézzel egyforma méretű gombócokat formázunk a masszából. Egy serpenyőben olvasszuk fel a kimért vajat, majd pirítsuk meg benne a gombócokat, ügyelve arra, hogy mindegyiket alaposan, többször forgassuk át, hogy minden oldala jól megsüljön. Nem fogjuk tudni egy adagban kisütni őket, szóval osszuk őket részletekre.

A mártás elkészítése sem igényel nagy erőfeszítést: olvasszuk fel a vajat, majd folyamatos kevergetés mellett óvatosan öntsük mellé a lisztet. Mikor már kezd pirulni, öntsük mellé a kimért adag húslevest, majd kicsivel utána a tejszínt, végül a sót és a borsot. Alacsony lángon forraljuk az egészet öt percig. Ha nem találjuk elég sűrűnek a végeredményt, egy kevés liszttel "igazítsunk" rajta. Tálalásnál a gombócokat locsoljuk meg a még szinte forró mártással.

Köretnek krumplipürét, hasábburgonyát javaslunk - és mindenképp érdemes mellé keríteni egy kis áfonyalekvárt. Úgy a legfinomabb.

süti beállítások módosítása