Karácsonyi kedvenc: a varázslatos zserbógolyó

2016. december 11. Deino

shutterstock_420157831.jpg

A zserbogolyót nem lehet kikerülni az ünnepek alatt. Ha valami csodával határos módon nem találkoznánk vele karácsonyig, akkor a két ünnep között biztos, hogy belefutunk. Nem véletlen: könnyen elkészíthető, nehezen elrontható, mégis látványos, és kelendő finomság. Lássunk is hozzá!

shutterstock_420157837.jpg

Mire lesz szükségünk?

250 gramm darált háztartási keksz, ugyanennyi dió - szintén darálva - 200 g baracklekvár, és porcukor, ha mindenáron ragaszkodunk a töltelék édesítéséhez, de ez utóbbi elhagyható - lévén a lekvár is édes, valamint az egész úgyis csokoládé burkot fog kapni. A csokibevonathoz szükség lesz egy evőkanál étolajra, valamint 150g 45%-os étcsokoládéra.

Hogyan fogjunk hozzá?

A töltelék hozzávalóit keverjük el egy nagy tálban - a lekvárt azonban ne tegyük bele egyszerre mindet, hanem lépésenként keverjük hozzá a többihez. Nagyban függ a lekvár fajtájától, állagától, hogy mennyire van szükség a töltelékhez - jobb, ha nem öntjük bele mindet, majd jövünk rá utólag, hogy ez bizony túl folyós lett. A töltelék akkor jó, ha egy jól formázható, de nem ragadós masszát kaptunk a végén.

2,5-3 centiméteres golyókat formázunk a kész masszából, amiket 30 percig pihentessünk a gyúrás után a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni a következő lépésben. Vízgőz felett (egy lábas aljába tegyünk vizet, és egy megfelelő anyagú és méretű tálat tegyünk bele a lábos tetejébe úgy, hogy "ne érjen le az alja", hanem üljön meg stabilan rajta), összeolvasztjuk a csokoládénkat és az olajat, valamint alaposan elkeverjük őket egy habverővel. A golyókat egyesével villa segítségével mártsuk bele az olvadt, meleg, folyós csokoládéba, ügyelve arra, hogy jusson a csokiból mindenhova, majd hagyjuk rajta megszilárdulni, megdermedni a csokoládé burkot.

Díszítés

A még meleg csokoládé tetejébe szórhatunk óvatosan finomra tört mogyorót, diót, pirított mandulát vagy akár kókuszreszeléket is - utóbbival érdemes kicsit várni szórás előtt, hogy ne túl folyós csokiba engedjük be, valamint ha már kihűlt és szilárd a csokoládé burok, akkor a mézeskalácsoknál megszokott zacskós-cukormázas módszerrel, valamint dekorcukrokkal kifejezetten tetszetős végeredményt varázsolhat, akinek van hozzá türelme és kézügyessége.

süti beállítások módosítása