Az őszi-téli időszak legjobb vitaminforrása: a savanyú káposzta

2016. október 11. Deino

shutterstock_339681992.jpg

Az ősz beköszöntével egyre fontosabb a szervezet vitamin utánpótlása - bizony, ilyenkor hajlamosak vagyunk nyomni az ágyat mindenféle légúti betegségek, és a legyengült immunrendszernek köszönhető nyavaják miatt. Sokan ilyenkor a meleg égövek gyümölcsei után nyúlnak a vitaminpótlás reményében - pedig a kivi, a narancs és a mandarin messze elmaradnak a savanyú káposzta mellett. Lássunk miért!

shutterstock_438238141.jpg

A savanyú káposzta a tél egyik legolcsóbb vitamin forrása. A káposzta tartósítása egy ősidők óta ismert folyamat során, tejsavas erjesztéssel zajlik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorgamizmusok elszaporodását, és teszi hosszú hónapokon át fogyaszthatóvá az ételt.

Amellett, hogy a savanyú káposzta kiváló C-vitamin forrás, nagyon jót tesz a vastagbélnek, és a tejsavbaktériumok segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, amit könnyen felboríthat a stressz, a helytelen táplálkozás, az őszi-téli időszakban óhatatlanul megszaporodó gyógyszer és antibiotikum kúrák, fertőzések.

A káposzta fogyasztása elősegíti a bélrendszer működését, segít a székrekedés megelőzésében, gyógyításában, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását. Csak nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, mivel a savanyításkor a növény szénhidráttartalmának java átalakul tejsavvá. Emiatt nagyon alacsony az energia és a kalóriatartalma, alig tartalmaz zsírt és szénhidrátot.

A C-vitamin mellett tartalmaz még B-1 vitamint, karotint és niacint, számos ásványi anyagot, és nagyon sok vizet - így fogyasztása segít a szervezet napi folyadékszükségletének fedezésében is. Fogyókúrázók és cukorbetegek előszeretettel fogyasztják.

A savanyú káposzta számos jótékony hatású növényi vegyületet tartalmaz, (glükozinolát, szulorafán, flavonoidokat), amíg betegségmegelőző, egészségvédő hatással bírnak. Csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát, valamint antioxidáns hatásúkat, illetve gyulladáscsökkentőek, és erősítik az immunrendszert. 

A káposzta egészségvédő, betegségmegelőző növényi vegyületeket is tartalmaz, például glükozinolátot, szulforafánt, falvonoidokat. Ezek a vegyületek csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ösztönözhetik a szervezetet a ráksejtek szaporodásának mérséklésére. Ezentúl antioxidáns hatásúak, valamint csökkentik a gyulladásokat, és kedvezően hatnak az immunrendszerre is.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

„A savanyú káposzta nekem „cikára vágva” sült zsírral, kolbásszal és fehér kenyérrel az igazi. Családunk másik specialitása a savanyú káposztalé, amit héjában sült burgonyához iszunk, (mogyorónyi vajjal, minden falat gőzölgő burgonyához). El kell ismernem, nem a legmodernebb receptek, de micsoda ízek! Saját hordónkba, hagyományosan, Halottak napja előtt „levezzük el” a lapított, rózsaszínes, káposztafejeket. Kifaragjuk a torzsákat, egyszerű sós vízzel töltjük fel és csomborral, kaporral ízesítjük. Karácsonyra már fogyaszthatjuk is az első adag töltött vagy székelykáposztát."
süti beállítások módosítása