A jó dinnye kiválasztásának 3 fő szempontja

2016. július 15. Deino

shutterstock_330983075.jpg

A dinnye a nyár egyik legkelendőbb finomsága: hűsítő, ízletes - egy jó görögdinnye egészen felüdíti az embert. Most elárulunk három apró trükköt, amivel sikerül majd mindig kiválasztani a legjobb minőségű dinnyét.

shutterstock_337486829.jpg

Ér bármit is a kopogtatás?

Régebben, amíg gond nélkül lékeltek az árusok dinnyét, egészen könnyű volt megállapítani, hogy jó-e egy dinnye, vagy sem. A kopogtatásnak már akkor is komoly hagyománya volt, bár van aki szerint semmit sem ér. A módszerben szentül hívők szerint az a dinnye az érett, amelyik kopogtatásnál öblös, mély hangot ad, szemben az éretlen dinnyékkel.

Ami biztos: a kocsány

A dinnye frissességét semmi nem jelzi jobban, mint a szára, vagyis a kocsánya. Ha a kocsány fonnyadt, száraz, akkor bizony a dinnye már nem friss. Ha hiányzik a kocsánya, akkor érdemesebb inkább nem kockáztatni, és választani egy másikat. Ha a dinnye alja a kocsánnyal szembeni oldalon már kissé puha, megpuhult, akkor pedig semmiképp ne vegyük meg.

Ha túl korán szedték le

Az éretlen dinnyét legkönnyebb onnan felismerni, hogy van rajta egy sárga folt: az a része, amin eddig a földön "ült". Az ilyen a dinnyék idejekorán, éretlenül lettek leszedve, vagyis még biztos, hogy nem az igazi az ízük.

 

Ha már megvettük a dinnyét

Felvágás, hűtőbe rakás előtt okvetlen mossuk meg a dinnyét, ha pedig már vágás után tárolnánk a hűtőben, mindenképp takarjuk be frissentartó fóliával - különben hamarabb megromolhat, és könnyen átveheti a hűtőben található más ételek illatát, ízét.

süti beállítások módosítása