Nem kell a címtől megijedni és gyorsan keresni valami egyszerű csirkemell grillen receptet, hanem bele kell vágni és kipróbálni ez a menő, különleges és hálás fogást! Tényleg nem kell hozzá sok minden, de ami viszont nagyon fontos, az az idő. Na abból sok kell, a BBQ eljárás lassú, füstös sütést jelent, amit tilos elkapkodni. A dagadótól se féljünk, a zsírtalanított húsrészből zamatos, omlós, illatos sültet készíthetünk. És hogy mi van az extrém szószunkban? Hát kávé! Hát ez adja azt a plusz a fogásunkhoz, amitől majd jövő nyárig rólunk beszél minden vendég.
Hozzávalók 1 kg húshoz.
fűszerkeverék (rub)
1 ek. barna cukor
1 ek só
1 ek őrölt pirospaprika
Fél ek chilipor
1 tk. durván őrölt kávé
Fél tk fokhagymapor
Fél tk vöröshagymapor
Fél tk frissen őrölt fehérbors
Negyed tk reszelt szerecsendió
BBQ-szósz
2 csésze kecsup, vagy natúr paradicsomlé
1 csésze víz
Fél csésze erős presszókávé
2 ek nádcukor-melasz (molasse)
1 ek bio almaecet (5%-os)
Fél ek chipotle (füstölt jalapeno) püré
1 tk fűszerkeverék (a fenti rub)
Először a száraz fűszerkeveréket készítjük el: egyszerűen jól összerázzuk a hozzávalókat egy dobozban. A dagadót kiterítjük és minden oldalát jó alaposan bedörzsöljük vele. Néhány szál rozmaringgal együtt, folpakkal szorosan betekerve pár órára a hűtőbe rakjuk. Ezután felgöngyöljük, és formára kötözzük.
A szószhoz mindent alaposan összekeverünk, majd kis lángon, fél óra alatt sűrűre főzzük.
A BBQ sütés külön tudomány, itt írtunk róla röviden. Ennél az egykilós húsdarabnál 115-120 fok között kb. 4 és fél, 5 óra a sütési időt javasolnak. A húst a grillrácsra helyezzük, és egy általános bbq sütési technika szerint megsütjük:
- 1 óra sütés megfordítva
- másfél óra fóliában
- ezután BBQ szósszal bekenve mindkét oldalát 20-20 percig készre pirítjuk
- 40 perc pihentetés fóliába zárva
Az elkészült dagadót kb. 1 cm-es szeletekre vágva, kevés extra BBQ-szósszal kínáljuk.
A receptet a csodás Nyárspolgár blogon találtuk.