A húsvéti lakoma főfogása: tavaszi fasírt brokkolival

2016. március 25. ge

shutterstock_90618526.jpg

Az egyben sült fasírt nem csak egyszerűbb, de egészségesebb is az olajban kisütött pogácsás változatnál. Ráadásul elrejthetünk benne egy csomó finomságot: leginkább főtt tojást, vagy kolbászt szoktunk, ám most húsvét kapcsán mutatunk egy receptet, amiben a apróra vágott répa, a fasírt közepén pedig egy sor brokkoli lapul. Tökéletes ünnepi főfogás, könnyű és finom, sonka helyett vagy mellé is.

Tavaszi brokkolival töltött egybefasírt

1,5 kg sovány marhahús (esetleg disznó, vagy pulyka, ízlés szerint)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 darab kaliforniai paprika
1 zsemle
tej
1 tojás
1 marék parmezán
1 kiskanál mustár
petrezselyem
pirospaprika, bors, só

10 dkg brokkoli
10 dkg sárgarépa

A fasírthoz a zsemlét a megszokott módon tejbe áztatjuk, majd kinyomkodva a darált húshoz adjuk. Mehet mellé a tojás, az apróra vágott paprika, a megpárolt és szintén felaprózott répa, a megdinsztelt vagy nyersen apróra vágott vöröshagyma, a fokhagyma és a fűszerek ízlés szerint. A mustárral vigyázzunk, remekül puhítja és fűszerezi a fasírtot de elég erős íze van, elég belőle egy mokkáskanálnyi is. Aki szereti, egy marék parmezánt is szórhat bele, végül két kézzel nekiesünk és jól összedolgozzunk. A zöldségektől szép színes lesz, amit egy csokor apróra vágott petrezselyemmel még fokozhatunk is.

A brokkoli közben megpároljuk, kisebb fejekre szedjük. A húsmasszán felét egy hosszúkás sütőtálba, vagy tepsibe nyomkodjuk, ráültetjük a brokkoli fejeket és óvatosan beborítjuk a másik felével.

De kerülhet őzgerinc, sőt kuglóf formába is, attól lesz igazán ünnepi. Ebben az esetben bacon szalonnával is kibélelhetjük a formát, csak mindenképp kicsit hagyjuk hűlni, mielőtt kiszednénk, nehogy szétessen.

180 fokra előmelegített sütőbe süssük 40 percet. Friss salátával, retekkel, zöldhagymával az igazi.

 

 

süti beállítások módosítása