Így készül a tökéletes égetett tészta

2016. február 4. Deino

shutterstock_314531915.jpg

Az olaszok és a franciák nagy mesterei az égetett tészta művészetének: számos finomabbnál finomabb édességük épül erre az egyszerű, de mégis isteni finom különlegességre. A legfinomabb természetesen ebből is a házi verzió, így most megmutatjuk, hogyan lehet elkészíteni otthon!

7489751_4560c29c3a6f5f54e0bd84b99d7007fb_o.jpg

Mire lesz szükségünk?

Habzsák, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 20 dkg finomliszt, egy csipet só, fél teáskanál barna cukor, és 5 közepes méretű tojás.

Hogyan fogjunk hozzá?

A vajat szedjük szét apró darabokra késsel vagy kiskanállal, majd keverjük el a tejjel, sóval és a cukorral, adjunk hozzá egy kevés vizet is. Közepes lángon forraljuk fel szép lassan, közben kevergetve, hogy egyenletes elegyet kapjunk. A tűzről lehúzott lábosba folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd a végén tegyük vissza a tűzre még egy percet, és kevergessük. Akkor vagyunk kész, ha az egész elegy kicsit kiszikkad, és a tésztánk egyetlen gömb lesz.

Az egészet tegyük át egy nagy tálba (kb. négyszer akkora legyen, mint a tésztagömbünk) és adjuk hozzá egyenként a tojásokat, miközben az egészet fakanállal keverjük. Adjuk hozzá az első tojást, kavarjuk nagyon alaposan, míg teljesen fel nem szívja a tészta az első tojást. Akkor vette fel a gömb teljesen a tojást, ha a felülete már nem fénylik. Ezután adjuk csak hozzá a következő tojást, azt is addig dolgozzuk, amíg fénylik a tészta felülete, és így tovább. Feltétlen tartsuk be ezt a szabályt, különben nem lesz megfelelő a tészta állaga. Ha mind az öt tojást hozzáadtuk, takarjuk le az edényt, és egy órát pihentessük.

shutterstock_370738265.jpg

Ha eleget pihent a tészta, szedjük bele egy habzsákba, majd sütőpapíros sütőlapra/tepsire nyomjunk belőle formákat. Ezek lehetnek nagy gombócok, 3-4 centis halmok, hosszú csíkok, amit csak szeretnénk. Hagyjunk helyet a növekvő tésztának ilyenkor, különben sütésnél összeérhetnek. Ha nincs habzsákunk, akkor kanállal is megoldható a kiszedés, csak kevésbé lesz dekoratív a végeredmény.

A sütőnket alaposan melegítsük elő 200 fokra, így tegyük bele a tepsit. Pontosan tíz perccel később vegyük le a hőfokot 180 fokra. Még nagyjából öt, tíz perc sütésre van szüksége a tésztának, a pontos eredmény nagyban függ a tésztánk végső állagától és a választott formától is. Ha kívül szárazra sült, és a színe aranybarnára vált, valamint látunk repedéseket, fellélegezhetünk - kész az égetett tésztánk!

Hagyjuk kihűlni a végeredményt felhasználás előtt: érdemes valamilyen csokis vagy vaníliás, esetleg narancsos krémmel megtölteni őket kettévágás után, de akár egyszerűen forró víz felett olvasztott csokoládéba is márthatjuk őket. A sós, húsos krémektől sem kell megijedni! Kiváló desszertnek és aperitifnek is.

 

Csokis krém bármelyik verzióhoz

Ez egy nagyon egyszerű, "fapados" csokis krém recept, ami bátran alkalmazható szinte minden égetett tésztával, mindenképp passzolni fog.

5589636_c042bb99005d6933d09bdbb36d978491_o.jpg

Mire lesz szükségünk?

Egy csomag csokis pudingpor, 8 evőkanál cukor, 5 dl tej, 20 dkg margarin. 

Hogyan fogjunk hozzá?

A pudingot a rajta található előírás szerint főzzük meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Utána szedjük le kanállal a tetején képződött bőrt, adjuk hozzá a margarint, és keverjük habosra az egészet. Ezzel a krém kiváló a már kihűlt égetett tészták megtöltésére.

Ha csokis mázba akarjuk mártani a tészták tetejét,15 dkg étcsokihoz mérjünk ki harmadannyi margarint, és mennyiségtől függően 3-6 evőkanál vizet hozzáadva olvasszuk fel az egészet vízgőz felett, a vége felé folyamatos kevergetés mellett. Ebbe a masszába mártsuk bele félbe vágott égetett tészták tetejét, majd utána gyorsan tegyük őket hűvös helyre, hogy a csokoládé meg tudjon dermedni. A csokimázas megoldás töltelék nélkül is alkalmazható, úgy is isteni csemege! Az égetett tészta, mint mondtuk bármivel megtölthető, legyen az cukrászkrém, sárgakrém, sajtkrém, vagy akár egyszerű tejszínhab. Nem lehet hibázni vele!

süti beállítások módosítása