Az adventi, vagy karácsonyi kalács az egyik legfinomabb dolog, amire csak kelni lehet! Egy kívül ropogós, belül puha kalács, már csak egy pohár forró kakaó kell mellé, aztán az ablakból nézelődni kifelé a havas (na jó, esős) kertre - az egyik legjobb dolog a világon!
Mire lesz szükségünk?
Kettő kalács készítéséhez: 1 kg liszt, 10 dkg vaj, fél liter tej, 10 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 dkg só, néhány tojás.
Hogyan fogjunk neki?
A tejet melegítsük langyosra, majd morzsoljuk el benne az élesztőt egy kevés liszttel és cukorral csináljunk belőle lágy tésztát. Takarjuk le egy ruhával, és hagyjuk megkelni 15 percig - ez lesz a kovászunk. Ha a kovász megkelt, akkor hozzádagasztjuk a többi lisztet és a hozzávalókat - alaposan gyúrjuk át! Formáljunk belőle egy darab nagy cipót, felezzük el, majd azokat is formázzuk kerekre, és tegyük őket külön-külön letakarva félre, hogy 20-30 perc alatt ismét megkeljenek. Akkor van kész, ha duplájára "dagadt" méretben a cipónk.
Fonjuk meg a tésztát, ahogy egy hagyományos kalácsnál is tennénk, azonban itt a végén alakítsuk koszorú formájúvá az egészet. Ha készen vagyunk, akkor kenjük le a tetejét tojással, majd pihentessük egy meleg helyen 15 percig, utána ismét kenjük le a tetejét. Megszórhatjuk dióval vagy mandulával, majd tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon, légkeverés mellett süssük meg.
Ha szeretnénk kísérletezni, akkor a felezés után az egyik cipóhoz adhatunk aszalt gyümölcsöket, mazsolát.
Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa
A saját magunk által készített kalácsban csak természetes anyagok vannak, nem tartalmaz adalékanyagokat. Ízlés szerint lehet vaníliával ízesíteni vagy reszelt citrom héjával. A frissen sütött kalács napokig eláll tiszta konyharuhába csavarva. Az adventi kalács a karácsonyi asztalt is díszítheti.