Az ünnepek legfinomabb nasija: az adventi kalács

2015. december 21. Deino

shutterstock_345287030.jpg 

Az adventi, vagy karácsonyi kalács az egyik legfinomabb dolog, amire csak kelni lehet! Egy kívül ropogós, belül puha kalács, már csak egy pohár forró kakaó kell mellé, aztán az ablakból nézelődni kifelé a havas (na jó, esős) kertre - az egyik legjobb dolog a világon!

 

Mire lesz szükségünk?

Kettő kalács készítéséhez: 1 kg liszt, 10 dkg vaj, fél liter tej, 10 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 dkg só, néhány tojás.

Hogyan fogjunk neki?

A tejet melegítsük langyosra, majd morzsoljuk el benne az élesztőt egy kevés liszttel és cukorral csináljunk belőle lágy tésztát. Takarjuk le egy ruhával, és hagyjuk megkelni 15 percig - ez lesz a kovászunk. Ha a kovász megkelt, akkor hozzádagasztjuk a többi lisztet és a hozzávalókat - alaposan gyúrjuk át! Formáljunk belőle egy darab nagy cipót, felezzük el, majd azokat is formázzuk kerekre, és tegyük őket külön-külön letakarva félre, hogy 20-30 perc alatt ismét megkeljenek. Akkor van kész, ha duplájára "dagadt" méretben a cipónk.

Fonjuk meg a tésztát, ahogy egy hagyományos kalácsnál is tennénk, azonban itt a végén alakítsuk koszorú formájúvá az egészet. Ha készen vagyunk, akkor kenjük le a tetejét tojással, majd pihentessük egy meleg helyen 15 percig, utána ismét kenjük le a tetejét. Megszórhatjuk dióval vagy mandulával, majd tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon, légkeverés mellett süssük meg.

Ha szeretnénk kísérletezni, akkor a felezés után az egyik cipóhoz adhatunk aszalt gyümölcsöket, mazsolát.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

A saját magunk által készített kalácsban csak természetes anyagok vannak, nem tartalmaz adalékanyagokat. Ízlés szerint lehet vaníliával ízesíteni vagy reszelt citrom héjával. A frissen sütött kalács napokig eláll tiszta konyharuhába csavarva. Az adventi kalács a karácsonyi asztalt is díszítheti.

süti beállítások módosítása