Egy utolsó esély a sütőtöknek

2015. december 4. ge

shutterstock_229763005.jpg

Indul az advent, elkezdhetjük összeszedni a teendőket: mit süssünk, mit főzzünk a karácsonyig tartó időszakban és aztán mi legyen a lényeg, a karácsonyi menü. Kint hamarosan talán már a hó is esik és elköszönünk az ősztől, az őszi ételeinktől is. Ám érdemes még vissza-vissza nyúlni az október-november adta zöldségekhez, például a sütőtökhöz. Mivel sokáig eláll, a a sütőtök még mindig kapható, így ha eddig nem ettünk belőle eleget, vagy már meguntuk a sült tököt, vagy levest, próbáljunk ki egy süteményt, ami már kicsit az karácsonyi ízvilág felé kacsintgat. A recept paleo változatban is elkészíthető.

Fahéjas sütőtöklepény dióval és aszalt gyümölcsökkel

 

30 dkg sült, pürésített sütőtök (egy kisebb sütőtök kb. ilyen súlyú)
4 dkg darált dió
4 evőkanál liszt (ez lehet kókuszliszt, de sima liszt is)
3 db tojás
2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
3 evőkanál cukor (vagy xillit)
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél citrom leve
durvára tört dió
aszalt gyümölcsök

shutterstock_328373120.jpg

A sütőtököt a szokásos módon megsütjük és a húsát egy tálba tesszük, kicsit összetörjük. A tojásokat, a fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával és a fél citrom levével egy botmixerrel pürésítjük. Hozzáverjük a darált diót, a lisztet és egy marék vegyek aszalt gyümölcsöt (az aprókat egészben, a nagyobb darabokat pl. a szilvát apró kockákra vágva), majd a masszát sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióval és néhány szem aszalt áfonyával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Mikor felvágjuk a tököt, érdemes a szárvégnél nekiállni a műveletnek, mert ott a legkönnyebb a héjával dolgozni. A frissen leszedett tököt legalább egy hétig kell állni hagyni, így a benne levő keményítő cukorrá alakul, és édesebb lesz az íze.

süti beállítások módosítása