Nincs is jobb annál zimankós őszi, téli estéken, mint mikor az ember néhány szelet, még barátságosan meleg sütőtökkel melengetheti át a kezét, a testét, a lelkét. Most megmutatjuk, hogyan lehet pillanatok alatt isteni finom sütőtököt varázsolni az asztalra, amit még egy leheletnyi mézzel is megbolondítunk!
Mire lesz szükségünk?
Egy közepes méretű sonkatökre, nagyjából 1 kg súly körül, 10-12 evőkanál jó minőségű akácmézre, és a csípősebb ízek kedvelőinek számára még egy kevés chili paprikára.
Hogyan fogjunk hozzá?
A tököt első lépésben alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Vágjuk fel, majd kanállal szedjük ki a magjait, és daraboljuk fel. Fogjunk meg egy kellően nagy nagy tepsit, és tegyünk az aljába szilikonos sütőlapot, sütőpapírt, vagy alufóliát. A lényeg az, hogy a tök szeletekről lecsurgó méz ne égjen oda az edényünk aljára.
Ha elhelyeztük a sütőlapon a sonkatök szeleteket, akkor jöhet a méz. Ha a chili mellett döntünk, akkor egyrészt érdemes alaposan, nagyon apró darabokra szétmorzsolva alkalmazni, gondosan odafigyelve arra, hogy nagyon alaposan keverjük el a mézben, másrészt pedig betartani a kevesebb néha több elvét: nem igazán jó, ha a chili elnyomja mind a mézet, mint a sütőtök természetes ízét, így inkább tényleg csak nagyon keveset alkalmazzunk belőle. Ha kész a mézünk, akkor egyesével csurgassuk le a sonkatök darabjait, majd mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréses állással. Akkor vagyunk készen, ha már megpuhultak a tökdarabkáink, illetve a méz is karamellizálódott.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
A vágatlan tököt ne tegyük hűtőbe, mert úgy csak hamarabb romlásnak indul! Az ideális tárolási idő egy hét és negyven nap között van, ilyenkor a legfinomabb, legérettebb és jóízűbb a sütőtök.