Ha valami igazán különleges csemegére vágyunk az ősz ízeivel, akkor most megütöttük a főnyereményt. Hagymából lekvárt? Nem csak, hogy lehetséges, hanem nagyon is érdemes! Pláne, ha az egészet megfűszerezzük egy kis fahéjjal és mézzel - a végeredmény nem okoz majd csalódást!
Mire lesz szükségünk?
Fél kilogramm lilahagyma, 2-3 evőkanál akácméz, egy kevés tengeri só, szegfűszeg, fahéj és gyömbér, valamint nagyjából kettő evőkanál balzsamecet.
Hogyan fogjunk hozzá?
Pucoljuk meg alaposan a hagymákat, majd szeleteljük fel mindet nagyjából egyforma vékony csíkokra! Ezután keverjük hozzá a mézet, a sót és a fűszereket, forgassuk át alaposan az egészet, hogy egyenletesen jusson mindenhova az ízekből. Takarjuk le valamivel, és hagyjuk állni kettő órán át, közben a keverékünk ereszteni fog egy kevés levet is. Ha már úgy ítéljük meg, hogy eléggé összeért az egész, akkor vegyük le róla a fedőt, és nagyjából öt-nyolc percig főzzük kis lángon! Adjuk hozzá utolsó lépésben a balzsamecetet, ezzel már csak egy egy egészen aprót rotyogtassuk meg, és kész is vagyunk. Még forrón töltsük bele óvatosan befőttesüvegekbe, és 2-3 napig pihentessük egy meleg paplan alatt.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Érdemes kipróbálni esetleg úgy, hogy készítünk egy fűszeresebb és egy kevésbé fűszeresebb verziót, vagy pedig ha már többször csináltuk adni hozzá mazsolát vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt, esetleg kipróbálni valami pikánsabb fűszerezést, mondjuk hozzáadni egy kis aprított chilit, kakukkfüvet vagy megbolondítani egy kevés ágyas pálinkával.