Mindenkivel előfordult már, hogy megkívánt valami édességet, de a bolti sütemény nem elég házi, a házi süteményre meg nem volt elég idő, vagy elég energia - ilyen alkalmakra tökéletes megoldás a hamis almás pite, ami összesen 15 perc sütést igényel, és mindennel együtt kész van fél óra alatt!
Mire lesz szükségünk?
Egy csomag leveles tészta, 3-4 darab alma, pár evőkanál sárgabaracklekvár, és némi fahéj.
Hogyan fogjunk hozzá?
Mossuk meg az almákat, szedjük ki a magházat, majd vágjuk félbe őket, és szeleteljük fel vékonyra mindet. Bontsuk ki a leveles tésztát, és vágjunk belőle 10 centi széles csíkokat. A külső egy centit hagyjuk "csupaszon", a belsejét kenjük meg egyenletesen baracklekvárral. A lekváros "célterületre" sorban helyezzük fel az almaszeleteket, és ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd helyezzük be a piténket. 15-20 perc alatt készre sül, ezt onnan tudjuk, hogy a széle szép barnára pirul. Tálaljuk magában vagy porcukorral megszórva, esetleg valamilyen öntettel. Nagyon fontos, hogy még melegen szolgáljuk fel, úgy a legfinomabb!
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Egy közmondás szerint: „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. A modern tárolási módszereknek köszönhetően, már megszoktuk, hogy egész évben rendelkezésünkre áll a legtöbb almafajta.
Reszelve süteménybe bármelyik fajtát, pépesítve kisgyerekeknek (Idaredet), centrifugálva gyümölcslének (Jonathant), bármikor, bármennyit fogyaszthatunk.
A vásárlók egyre inkább a pirosas héjú, kemény húsú, leves, illatos és édeskés fajtákat kedvelik.
Ha beleharapok egy almába, akkor roppanjon, a fogaim között sercenjen a leve!
Szeptemberben a gála almát, októberben a jonagoredet, novemberben a Goldent, decemberben a Pink Ladyt kívánom, de akkor a mandarin már nagy kísértést jelent.