Könnyű nyári desszertek barackból

2015. július 8. ge

A nyári melegben könnyebb ételekre és könnyebb desszertekre, na meg sok gyümölcsre vágyunk, de van, hogy a sütőt nem szívesen kapcsoljuk be egy tál barackos sütemény kedvéért. Ha viszont unjuk már a fagyit, mutatunk két alternatívát: egy sütés nélküli behűtöttet és egy gyorsan összeüthető illatos muffint.

shutterstock_104946566.jpg

Gyümölcsös túródesszert


500 g túró (zsírszegény)
150 g joghurt (natúr, szintén sovány)
2 evőkanál édesítő (cukor, nyírfacukor, méz, ízléshez igazítva)
8 db zselatinlap
1 citrom
50 ml tej (zsírszegény, szójatej, mandulatej, rizstej, szintén ízlés szerint)
3 érett őszibarack
Fél csésze ribizli

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de a barack nagyon jól működik a túróval, a ribizlitől pedig különöseb pikáns lesz ez az édesség.

A zselatinlapokat előkészítjük: a csomagolása szerint hideg vízbe áztatva félretesszük. A gyümölcsöket megmossuk, a barackot meghámozzuk és apróra felkockázzuk.  A túrót érdemes áttörni, hogy minél krémesebb legyen. Hozzákeverjük az édesítőnket és a joghurtot, alaposan összekeverjük. Egy fél citrom levével és reszelt héjával megbolondítjuk (vigyázzunk, csak bio, nem kezelt héjú citromot használjunk).

A kinyomkodott zselatint a felmelegített tejbe elkeverjük és összekeverjük a túrós masszával és beleforgatjuk a gyümölcsöket is. Ha dermedés után ki tányérra szeretnénk borítani, akkor formába, vagy csak simán tálkékba öntjük és egy órára a hűtőbe tesszük.

shutterstock_145748234.jpg

Rozmaringos barackmuffin

15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
1 db tojás
1 dl tej
6 db érett sárgabarack
1 kávéskanál frissen vágott rozmaring

A száraz és a nedves hozzávalókat két külön tálban összekeverjük: az egyikben a lisztet a sütőporral, a cukorral és kevés sóval, a másikban a felolvasztott vajat, a tejet és a tojássárgáját. A két keveréket vegyítjük, jól összedolgozzuk és hozzáforgatjuk a felvert fehérjéket is. Végül jön a lényeg, a felkockázott sárbararack és az elmorzsolt rozmaring, amitől csodálatos illata lesz a sütinknet. A tésztát muffinpapírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk és 20-25 percig sütjük.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Süteménybe, desszertbe, kiválóan alkalmas az import barack és nektarin, mert olyan érettségi szinten szedik, ami még kibírja a hosszú utat, a hazai boltokig.

Ha igazi felüdülésre vágyunk, akkor válasszunk magyar barackot vagy nektarint! Itthon a gazdák csak akkor szedik a gyümölcsöt, amikor már kellőképpen érettek. Válasszunk érett, hamvas, feszes héjú, illatos őszibarackot. Van aki a sárga húsra van aki a fehér húsra esküszik, az a fontos, hogy kellően lédús és harmonikusan édes legyen. Az élvezeti értéket csak növeli, ha a húsa magvaváló.

Én önkéntelenül szürcsölve harapom a barackot és nem tudok három darabnál kevesebbet enni belőlük.

süti beállítások módosítása