Végre eljött a friss paradicsomok szezonja is. Ha kibírjuk és nem faljuk föl őket azonnal, úgy ahogy vannak, akkor érdemes némi fűszerrel, egyéb zöldséggel megbolondítva a főétkezések mellé savanyúság helyett kipróbálni a következő recepteket:
Klasszikus paradicsomsaláta
2-3 paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
só
A vékony karikákra (nagyobb szem paradicsomnál a könnyebb fogyaszthatóság érdekében félkarikákra) vágott zöldséget lapostányérra rendezzük. A fokhagymát és a petrezselymet apró darabokra vágjuk és a paradicsomra szórjuk, ízlés szerint sózzuk.
Salátalével is nyakon lehet önteni, ebben az esetben 1 dl vízhez pici cukrot, 1 evőkanál ecetet és 2 evőkanál olajat adunk, jól elkeverjük és az ezzel leöntött salátát kicsit állni hagyjuk.
Hagymás paradicsomsaláta
4-5 paradicsom
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
néhány szál újhagyma
só
A hozzávalókat felkarikázzuk, illetve ízlés szerint félkarikára, esetleg kockára vágjuk. Kockánál egy nagyobb tálba keverjük össze, a karikákat viszont szépen lerakva rétegezzük. Só és bors dukál rá és egy kicsi érés sem árt a hűtőben. Salátalevelet erre is tehetünk, az előző receptben leírtak szerint.
Tejfölös paradicsomsaláta
4-5 paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl
olívaolaj
só
Ritkán találkozunk ezzel a párosítással, de aki a tejfölös uborkasalátát kedveli, az biztosan ezt is szeretni fogja. A paradicsomokat felkarikázzuk, rányomjuk fokhagymanyomóval a fokhagymát, megsózzuk és jól összekeverjük. A pohár tejfölöz hozzáadjuk a pici olívaolajat, jól elkeverjük és a paradicsomhoz adjuk.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Egy paradicsom akkor jó, ha visszamosolyog, a vásárlóra! Szerintem egy paradicsom legyen piros, kemény húsú és feszes héjú, a csészelevelei pöndörödjenek, mint valami szempillák. A fürtje legyen zöld, aranyló mirigyszőrökkel. Illatozzon! Én a bugaci paradicsomot"vásárolom a Sparban, mert abban még nem csalódtam. .