3 tavaszváró recept retekkel

2015. március 17. Deino

shutterstock_180775097.jpg

Itt a tavasz, éledeznek lassan a növények a kertben - mi viszont egyre jobban kókadozunk a tél végén a vitaminhiány miatt. Ilyenkor jól jön a retek, ami tavasszal is kiváló forrása a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminoknak - mutatunk is három remek retek-felhasználási módot, hogy ne csak vajas kenyér mellé együk ezt a csodát!

shutterstock_62355364.jpg

Zöldfűszeres tavaszi reteksaláta

Húsok mellé kifejezetten remek választás, de önmagában is megállja a helyét, nem csak köretként.

Mire lesz szükségünk?

A salátához: 2 csokor retek, 1 közepes fej jégsaláta, 1 kalifornia paprika, és egy kígyóuborka.

Az öntethez: 3 dl tejföl, egy kevés olaj (lehetőleg olíva), kettő, három gerezd (kipréselt vagy lereszelt) fokhagyma, fél csokor aprított petrezselyem, fél csokor aprított bazsalikom, és egy citrom leve.  

Hogyan álljunk neki?

Az ubrokánkat és a retket vékony karikákra szeleteljük, majd behintjük sóval és egy kicsit állni hagyjuk. Egy idő után nyomkodjuk ki belőle a sós levet. Közben a salátát vágjuk fel kockára, a paprikánkat pedig vékony csíkokra. Egy tálban keverjük el az egészet, majd tegyük félre, amíg elkészül az öntet. Ez utóbbi nem egy nagy kihívás, egész egyszerűen keverjük össze egyenletesen az összetevőket, majd keverjük össze a zöldségekkel.

shutterstock_48631543.jpg

Zöldleves, retekkel és póréhagymával

Bizony, folyékonyan is fogyasztható a retek, itthon bármennyire is nem szokás. Mutatjuk is!

Mire lesz szükségünk?

8 dl alaplé (zöldség vagy hús, mindegy), 3 csokor retek a levelével együtt, 1 vöröshagyma, 1 póréhagyma, 2-3 dl joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma, és némi bors, só valamint olaj

Hogyan fogjunk hozzá?

első lépésként az olajon megpároljuk a vöröshagymát, póréhagymát, majd utána rátesszük a fokhagymát (szintén préselve, vagy reszelve) és végül jöhet a retek, szeletelve, a retek levele pedig csíkokra vágva. Kettő percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével. Ízesítsük sóval és borssal! Kis lángon, fedő alatt főzzük puhára, majd turmixoljuk le. Tálalás előtt keverjük hozzá a joghurtot! 

shutterstock_192073388.jpg

Sült fűszeres retek

Ha már megvolt a saláta és a leves, akkor legyen a végére egy sütősebb verzió: bár ez is salátának minősül, így kiváló körete lehet sós húsoknak, sósabb tésztáknak. 

Mire lesz szükségünk?

2 csokor retek, 2-3 evőkanál (mogyoró)olaj, 3 evőkanál balzsamecet, só és fehérbors, valamint egy kevés kakukkfű (ízlés szerint)

Hogyan fogjunk hozzá?

A kisebb retek fejeket negyedeljük el, és próbáljuk meg hasonló méretűre aprítani a nagyobb fejeket is (hogy viszonylag egyformára süljenek majd). Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, szedjük bele a feldarabolt retket. Bár a recept elején mogyoróolajat írtunk, de olíva, vagy napraforgó is megfelel a célnak. Amíg a retek pirul, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel, és locsoljuk rá a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, majd 15 percig pároljuk, félig lefedve. Többször forgassuk át párolás közben, ha szükséges, fűszerezzünk még utána. Mikor már kellően átpárolódott a retek, vegyük nagyobbra a hőfokot, vegyük le róla a fedőt, hogy szép, ropogósra piruljon az egész (vigyázzunk, nehogy pont a végén égessük oda). Néhány percnél több nem szükséges.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Érdemes tavasszal próbát tenni a például sörkorcsolyának is kiváló müncheni sörretekkel (nálunk vajretek) valamint a retekcsírával is! A francia reggeli retket pedig lehetetlen megunni, olyan jól néz ki ez a falatnyi, piros, hengeres, fehér végű retek.

süti beállítások módosítása