Amit a tálcás húsokról tudni kell

2015. március 10. Deino

shutterstock_197734853.jpg

Szinte naponta vásárolunk húst, és nagyon gyakran veszünk tálcás húsokat. Viszont azon túl, hogy a szokásos áruházunkban hol találunk ilyet, meglepően keveset tudunk az ilyen húsokról. Hogy készülnek? Miért jelent előnyt a csomagolásuk? Mit jelentenek a csomagoláson feltüntetett adtatok?

shutterstock_251109817.jpg

A tálcás csomagolásra azért van szükség elsősorban, mert így a húsok hosszabb ideig megőrzik a minőségüket. Az így csomagolt húsokat könnyebb szállítani, és hosszabb ideig elállnak. Valamint a tálcás csomagolás sok szempontból kényelemesebb, és higiénikusabb megoldást jelent.

Mire kell odafigyelni a tálcás hús vásárlásánál?

shutterstock_203422948.jpg

Ne legyen sérült a csomagolás!

Ha a szállítás soránvalahol megsérült a termék csomagolása, akkor már biztosan nem fog elállni addig, mint a rajta feltüntetett dátum. Az áruházak éppen ezért folyamatosan ellenőrzik az árukat, hogy sérült áru véletlenül se kerülhessen a vásárlók kosarába.

Meddig jó a hús?

Az eltarthatóság függ attól, hogy fűszeres-e a hús, tartalmaz-e valamilyen tartósítószert, valamint, hogy milyen hőmérsékleten tárolják: a tálcás húsok esetén a legoptimálisabb tárolási hőfok 0 és 5 celsius fok között mozog, míg darált húsok és belsőségek esetén ez a hőmérséklet 0 és 2 fok közötti.

shutterstock_184170788.jpg

Minek kell szerepelnie a csomagoláson?

A csomagoláson számos adatot fel kell tüntetnie a gyártónak - törvényi előírás - amiből sok hasznos információhoz juthat a figyelmes vásárló. Fel kell legyen tüntetve a termék pontos neve. Ez nem lehet fantázianév, pontos, tényleges megnevezés kell legyen. Szerepelnie kell rajta, hogy milyen fűszereket, tartósítőszereket tartalmaz.

shutterstock_110897681.jpg

Ott kell legyen még a forgalmazó és az előállító pontos neve, azonosítást lehetővé tevő módon. Természetesen szerepelnie kell a termék nettó tömegének, darabszámának, és az összes összetevőnek. Jól láthatóan fel kell legyen tüntetve a szavatossági idő, és a szükséges optimális tárolási feltételek. Kilós termék esetén fel kell tüntetni a fogyasztói árat is. Szerepelnie kell még a  gyártás tételazonosítónak, ami az adott hús, termék pontos nyomon követésre szolgál a gyártási, szállítási folyamat alatt.

süti beállítások módosítása