Mi van a "reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság" mögött?

2015. március 9. ge

Ilyenkor tavasz elején az egyik legkedveltebb friss zöldségünk a retek. A növény megvastagodott szik alatti szára az (hipokotil), amit megeszünk, több fajtáját ismerjük: hónapos, nyári, őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak, az egyik legkeresettebb primőrtermék ezek közül a hónapos retek, ami a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, nagyon fontos tavaszi vitaminforrás. A nyári retek a hónaposnál nagyobb gumójú, valamivel hosszabb tenyészidejű, viszont tovább fogyasztható és lassabban pudvásodik. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható.

retek1.jpg

A retek leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalma miatt népszerű, de fontos hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol is. Ezek az illóolajok serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítják a gyógyulást. Köhögéssel járó betegségek esetén is érdemes retket enni, mert fogyasztása segíti a nyákoldást és csillapítja a köhögést is. Emésztést segítő, étvágynövelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék, nagyon jót teszünk magunkkal, ha bőségesen fogyasztjuk. 

A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondást a retek kapcsán mindenki ismeri, de nem kell szó szerint érteni.  A reggel, éhgyomorra fogyasztott retek, főleg a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retek az emésztésnek valóban nem tesz jót, érdemes mellé legalább egy kis kenyeret enni és kicsit besózni, hogy ne puffasszon. 

retek2.jpg

A népi gyógyászat az emésztést  érintő hatások mellett még potencianövelésre is használta a retket, de van egy kipróbált, egyszerű, csodálatos módszer a megfázásra is: a mézes fekete retek. A retek belsejét kivájjuk, az üregbe mézet csorgatunk és egy éjszakát állni hagyjuk. Reggelre levet ereszt, ezt kell kikanalazni a mézzel együtt. A retekszirup főleg köhögés kiváló.

Jó választás bármilyen salátába a ropogós, lédús retek de valami friss, magos, megvajazott szelet kenyérre karikázva is nagyon finom, egészséges, friss uzsonna.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértőjének tanácsa

Egyre népszerűbb a retek csíra, ami természetes antibiotikum, tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást. Fogyasztását vajas kenyérre szórva ajánljuk.

süti beállítások módosítása