A bio és a hagyományos húsok közötti különbségek

2015. március 5. Deino

shutterstock_127556858.jpg

A bio húsról két dolgot vél tudni az ember általában: az első, hogy drága, a másik, hogy összesen annyi a különbség a bio és nem bio között, hogy az egyikben kevesebb a vegyszer. Pedig az a helyzet, hogy ebben a formában mindkettő tévedés, jobban mondva hatalmas sarkítás. Ha ezt a pár dolgot tudnánk a húsokról, amit nap, mint nap veszünk, lehet gyökeresen máshogy vásárolnánk.

shutterstock_143972716.jpg

A bio húsnak és a nem bio húsnak már az íze, az állaga, és a tápértéke is teljesen más, mint a hagyományos, ipari tömegtermelésben kapható húsoknak. A bio húsok fogyasztása bizony nem csak marketing fogás, és nem elhanyagolható szempont, hogy sokkal, sokkal egészségesebbek.


shutterstock_90081781.jpg

A bio állattartás egyet jelent azzal, hogy a vegyszereket teljesen kizárják az állatok környezetéből. Nem használnak a legelőjükön műtrágyát, a takarmányuk is teljesen vegyszermentes, sőt, még arra is ügyelnek, hogy a termőföld meghatározott körzetében sem folyhat más növények permetezése. A takarmányokat a kártevőktől, baktériumoktól csak természetes módszerekkel szabad védelmezni, a bio vágóállatok csak ilyen táplálékot fogyaszthatnak. Nagyon fontos, hogy az állatok nem kapnak hormonokat a gyorsabb gyarapodás érdekében, és etológiai igényeiknek megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra az állat-jóllét elveit szem előtt tartva.

Az állatok csonkítása tilos. Nincs fogazás, farok kurtítás stb. A szállításnak és a vágásnak kíméletesen kell megtörténnie. A gazdasági állatok közül a sertések a legérzékenyebbek a stresszre.  Az ökológiai gazdaságból származó állatokat kevesebb stressz éri, így a hús minősége is jobb lesz. 

A biogazdák állatai emiatt lassabban fejlődnek, és nagyobb területen nevelkednek, tudnak mozogni. A húsuk nem csak ennek köszönhetően lesz finomabb, egészségesebb, hanem annak is, hogy lassabban nőnek: tovább kell etetni őket, és minőségi táplálékot fogyasztanak. Több anyagi ráfordítással, több idő alatt, de minőségi, egészséges hús a végeredmény. Amelyik állatnak nem okoztak szenvedést, állat jóléti elvek szerint tartották, nem tették ki stressz hatásnak, annak húsa sem károsodik, megőrzi minőségét. Jól tartott állat húsából az ember is szívesebben és jó ízűbben eszik.

süti beállítások módosítása