Zabálócsütörtökön megengedett a mohóság és a zsíros étel, eljött a kocsonya ideje!

2015. február 19. ge

A hamvazószerdát követő csütörtök a hagyomány szerint a torkos csütörtök, egyéb nevein zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtökLényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. Ehhez a hagyományhoz pedig remekül illik az imádott vagy gyűlölt kocsonya.

A kocsonya egy csodálatosan gazdag ízvilágú, besűrűsödött és megdermedt, csupa zöldséges húsleves, de annál  mégis jóval több. A zsírosabb falatok, disznófül, köröm, csülök és bőrke mellett csempészhetünk bele soványabb részeket is, így az is megtalálja benne a finom falatokat, aki nem szereti a kocsonya nehezebb részeit, ami nélkül viszont nem készülhet el ez a különleges fogás. 

kocsonya.jpg

Ez is egy klasszikusan ahány ház annyi recept étel, most egy egyszerű alapreceptet mutatunk, hátha az is kedvet kap az elkészítéséhez, aki eddig idegenkedett tőle. Itt is alapszabály, hogy csak jó minőségű, megbízható helyen vásárolt hússal és friss zöldségekkel érdemes nekiállni a főzésnek.

Kocsonya zöldségekkel

Hozzávalók: 

1 hátsó csülök
6 köröm
6 fül bőrke
1 fej hagyma
2 fej fokhagyma
1 hegyes erős paprika
sárga és fehérrépa
2 evőkanál só
teáskanálnyi bors (szemes)
petrezselyem
babérlevél

Az alaposan megtisztított húst egyforma darabokra vágjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy lefedje és főzni kezdjük. Ha felforrt, a tetején képződött habot leszedjük, majd hozzáadjuk a hámozott hagymát, fokhagymát, paprikát és fűszereket, majd nagyon lassú forralással kb. 6 órán át főzzük. Miután minden jól megpuhult, kiszedjük belőle a húst és tányérakra osztjuk. A levet leszűrjük, a tetejéről a zsírt leszedjük és a tányérokba elosztott húsokra merjük. Tehetünk rá félbevágott keménytojást, beleszeletelhetjük a zöldségeket, díszíthetjük petrezselyemmel. Miután kihűlt, hűtőszekrényben megdermesztjük, és hűtőben tartjuk fogyasztásig.

süti beállítások módosítása