Kenyérlángos, töki pompos, langalló - számos néven elterjed itthon ez a finomság. Ahány ház, annyi feltéttel készül ez a sokoldalú, laktató étel. Lássunk is neki!
Mire lesz szükségünk?
40 dkg krumpli, 1 dl tej, egy tk kristálycukor, 30 élesztő, fél kiló finomliszt, 0,5 dl étolaj, fél tk só, 3,5 dl víz, 3,5 dkg tejföl, egy adag szalonna (nyers), 3 nagyobb fej lilahagyma, 40 dkg reszelt trappista sajt.
Hogyan fogjunk hozzá?
Pucoljuk meg a krumplit, majd vágjuk fel nagyjából egyenlő méretű kockákra. Egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük addig, amíg meg nem puhul. Amíg készül a krumpli, az élesztőt futtassuk fel langyos, cukrozott tejben.
A megfőtt krumplit alaposan szűrjük le, hogy minél levesebb vizet vigyünk át vele a tésztába. A leszűrt krumplit alaposan áttörjük, majd hagyjuk hűlni, amíg langyos nem lesz. Adjuk hozzá a lisztet, az olajat, a sót, a vizet, valamint a felfuttatott élesztőt, és alaposan eldolgozva gyúrjunk belőle tésztát. Nagyjából az a megfelelő sűrűség, mintha nokedlitésztát gyúrnánk. Ha kész szórjuk meg liszttel a tetejét, és egy órát hagyjuk pihenni, kelni valami száraz, meleg helyen, szigorúan letakarva.