A házi kenyérlángosnak nincs párja

2016. november 8. Deino

shutterstock_9438397.jpg

Kenyérlángos, töki pompos, langalló - számos néven elterjed itthon ez a finomság. Ahány ház, annyi feltéttel készül ez a sokoldalú, laktató étel. Lássunk is neki!

shutterstock_55502668.jpg

Mire lesz szükségünk?

40 dkg krumpli, 1 dl tej, egy tk kristálycukor, 30 élesztő, fél kiló finomliszt, 0,5 dl étolaj, fél tk só, 3,5 dl víz, 3,5 dkg tejföl, egy adag szalonna (nyers), 3 nagyobb fej lilahagyma, 40 dkg reszelt trappista sajt.

Hogyan fogjunk hozzá?

Pucoljuk meg a krumplit, majd vágjuk fel nagyjából egyenlő méretű kockákra. Egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük addig, amíg meg nem puhul. Amíg készül a krumpli, az élesztőt futtassuk fel langyos, cukrozott tejben.

A megfőtt krumplit alaposan szűrjük le, hogy minél levesebb vizet vigyünk át vele a tésztába. A leszűrt krumplit alaposan áttörjük, majd hagyjuk hűlni, amíg langyos nem lesz. Adjuk hozzá a lisztet, az olajat, a sót, a vizet, valamint a felfuttatott élesztőt, és alaposan eldolgozva gyúrjunk belőle tésztát. Nagyjából az a megfelelő sűrűség, mintha nokedlitésztát gyúrnánk. Ha kész szórjuk meg liszttel a tetejét, és egy órát hagyjuk pihenni, kelni valami száraz, meleg helyen, szigorúan letakarva.

A kelesztés után egy nagyobb tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, vékonyan kenjük be a sütőpapírt étolajjal. borítsuk bele a tésztát, és lapítsuk ki széltől-szélig, egyenletes vastagságúra. Villával szurkáljuk meg alaposan, és süssük egy 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig, légkeverés nélkül. Ekkor a tészta nagyjából félig van átsülve, jöhet a feltét réteg.
Vegyük ki óvatosan a tepsit, és tegyük egy deszkára. A félig átsült tészta tetejét kenjük meg tejföllel vastagon, szórjuk meg kockára vágott szalonnával, szintén kockázott lilahagymával, és a végén az egészet borítsuk be egy réteg reszelt trappista sajttal. Tegyük vissza a sütőbe, kapcsoljuk át a sütőt alsó-felső sütésre, és 15-20 perc alatt süssük pirosra a tetejét. Időnként nézzünk rá közben, ha úgy látjuk, hamarabb is kivehető. Melegen, szeletelve tálaljuk!
süti beállítások módosítása