Friss

Különleges fogás a bográcsban: illatos vörösboros birkapörkölt

2016. augusztus 29. 11:22 - ge

shutterstock_289666223.jpg

Sokan az erős illata miatt nem szeretik, pedig a faggyú nélkül, jó minőségű, friss húsból készülő birkapörkölt igazán csodálatos fogás. Főleg ha bográcsban, vörösbor hozzáadásával, több féle húsból (comb, lapocka, nyak, oldalas) készítjük.

5 kg birkahús kockákra vágva
1 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 kiskanál őrölt kömény
5 db babérlevél
6 evőkanál pirospaprika

sertészsír
3 paradicsom
3 paprika
6 szárított erőspaprika
10 szem borókabogyó
2 mk őrölt bors
5 dl száraz vörösbor

 

A húst alaposan megmossuk és lefaggyúzzuk, a combot és a lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük, a színhúst kockákra vágjuk, az oldalast pedig 3-4 cm darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál.

A hagymát fél karikákra vágjuk, a fokhagymát és az erőspaprikát apróra daraboljuk, a paradicsomot és paprikát felszeleteljük, a borókabogyót szétnyomjuk.

A bográcsot kikenjük sertészsírral, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalóinkat: az aljára a csontos húsok kerülnek, majd a vöröshagyma egyharmada. Ezután jöhet a kömény fele, néhány babérlevél és az erőspaprika fele.

shutterstock_174711908.jpg

A következő réteg a színhús felével indul, majd erre jön a maradék hagyma fele, fokhagyma, kömény és babérlevél. Rászórjuk a pirospaprikát, a sót és a maradék erős paprikát.

Az utolsó réteg a maradék színhús és a maradék vöröshagyma, majd az egészet befedjük a felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és az őrölt borsot, majd óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és nagy tűzön főzni kezdjük. Keverni nem szabad, csak forgatni!

Ha jó sok levet eresztett és már bugyog, akkor kicsit mérsékelhetjük alatta a tüzet.  Az elfőtt levet vízzel pótoljuk és mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett kb. 4 órát főzzük. Ha a csontokról leválik a hús, akkor kész.  A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, még 10 percet forraljuk, és tálaljuk.

Friss fehér kenyérrel, főtt krumplival és savanyúsággal tálaljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://friss.blog.hu/api/trackback/id/tr611481018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.