Hogy érdemes tálalni a görögdinnyét?

2016. július 7. ge

shutterstock_266172254.jpg

Az igazi nyár beköszöntét jelzi, ha már hosszas válogatás és gyanakodás nélkül tudunk hazai, illatos, édes dinnyét venni. Kinek a sárga, kinek a görög jön be jobban, de abban mindenki egyetért hogy a behűtött, jó minőségű dinnye az egyik legélvezetesebb nyári gyümölcsünk. Saláták, fagylaltok, levesek is készíthetőek a dinnyéből, de arra ráérünk majd a nyár végén, amikor már degeszre ettük magunkat vele csak úgy, a héjából, nagyokat harapva.

Ami viszont mindig kérdés, az a görögdinnye hámozása és tálalása. Hosszába vágjuk, vagy keresztbe? Szeletbe, vagy kockára? Tele van a net jobbnál jobb ötletekkel, ezekből válogattunk néhányat.

Ha nem akarunk a héjjal bajlódni, viszont van egy jó éles kés a háznál, kisebb csíkokra is felvághatjuk a görögdinnyét, aztán csak egy méretben passzoló tál kell hozzá és máris szépen kínálhatjuk a lédús finomságot.

Egyszerűbb, héjazással nem bajlódó, de hasonló módszer a következő is. Itt tál sem kell, ha egy jóképű deszkán vágjuk a dinnyét, úgy ahogy van tehetjük végül az asztalra. 

Ha viszont valami látványosabb tálalást szeretnénk, de nem tudunk dinnyeszobrot faragni, vagy csak simán időnk nincs rá, ez egy remek trükk. Sima szeletelgetés, kihúzogatás és kész: látványos de gyors megoldás. 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A magyar görögdinnye szezonja hagyományosan június végétől Lőrinc napjáig tart. A modern fajták korábban érnek és tovább megőrzik élvezhetőségüket. A mi fogyasztói kultúránk része a négy - tizenöt kilós dinnye, de a skandináv népek ennél kisebb, "frigodinnyét" kedvelnek. Nekem legjobban a Spar magnélküli (Fashion) dinnye ízlik. Ha különlegességet keresünk ajánlom a sárgahúsú változatot.

süti beállítások módosítása