Ha csak úgy ropogtatna valamit, de büntetlenül: zöldségchips!

2016. április 4. ge

shutterstock_324899987.jpg

Chips alatt alapból mindenki a burgonyaszirmot érti: hajszálvékony karikákra vágott krumpli, bő olajban kisütve, sózva, vagy egyéb módon ízesítve. Mondani sem kell, hogy a gyári, csomagolt, ízfokozózott műanyag chipsnél ugyan egy fokkal jobb az otthon készített, de még mindig van mit javítani rajta. A burgonya jótékony hatásairól is lehetne vitatkozni, de az olajban sütés mindenképp a lehető legrosszabb módja a feldolgozásnak. De ha mindenképp sós ropogtatni valóra vágyunk, keressünk egészségesebb zöldségeket és próbáljuk meg máshogy elkészíteni őket. Csak némi zöldség, egy jó sütő és egy jó minőségű gyalu kell hozzá, innentől nem is bonyolult, mutatjuk.

Tavaszi zöldségchips

cékla
sárgarépa
édesburgonya
zeller
olaj

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és megszárogatjuk. A sütőnket előmelegítjük 150 fokra. A zöldségeket egy gyaluval a lehető legvékonyabbra gyaluljuk, papírtörlővel megszárogatjuk, majd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Ezen a hőfokon az igazán vékony szeletek 20-30 perc alatt megszáradnak-sülnek, de félidőben érdemes őket átforgatni, nehogy megégjenek.

shutterstock_79502524.jpg

Ha szívesebben használunk olajat, akkor is van más, mint a bő olajban sütés. Ehhez a sütőt 160-170 fokra előmelegítjük, majd a zöldségeket ugyanúgy, mint a fenti módszernél, előkészítjük. Olaj spriccelővel egy kicsit áspricceljük, vagy ecsettel minden oldalukat bekenegetjük.  Kiolajozott tepsibe tesszük őket és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nem szeretnénk, hogy pödrődjenek, nehezépkként egy másik tepsit tehetünk a zöldségek tetejére.

Ha mégis a bő olajat választanánk, akkor 160-180 fokos olajban pár perc alatt kisüthetünk 1-1 adag zöldséget, amit papírtörlőn lecsepegtetünk, és már ehetjük is. 

süti beállítások módosítása