3 tipp a húsvéti sonka mellé

2016. március 3. Deino

shutterstock_48973534.jpg 

Végre március, közeledik az igazi tavasz és ezzel együtt a húsvét is. Március végéig ugyan van még 3 hetünk, de már most érdemes elkezdeni gondolkodni az ünnepi menün. És ha húsvéti menü, akkor kezdjük is a sonkával. Először is lássuk, mi az a három dolog, amire kötelező odafigyelni, ha húsvétkor sonkát fogunk a kezünkbe!

 

Nem mindegy mit, honnan

Az hogy a húsvéti sonka az étkezés sztárja lesz, vagy csak egy közepes fogás már egyből az elején eldől: sajnos napjainkban nagyon sok rossz minőségű sonka kapható, így feltétlenül oda kell figyelni, hogy milyen veszünk. Érdemes belefektetni az extra erőfeszítést abba, hogy felkutassunk egy hagyományos érlelésű, jó minőségű parasztsonkát. Kötözött sonkák közül pedig csak olyat válasszunk, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban. Ha nagyon sós sonkát vettünk, akkor egy teáskanál sót keverjünk el az áztatóvizében (itt viszont ki kell önteni az áztatóvizet később), ugyanis a só csak sós vízben ázik ki igazán a húsból.

Ki ne öntse!

A sonka főzőlevét véletlenül se öntsük ki! Nagyon értékes alapanyag, amit rengeteg módon felhasználhatunk később mindenféle fogások elkészítésére. Akár le is fagyaszthatjuk kisebb adagokban, és később újrafelhasználhatjuk.

shutterstock_26765962.jpg

Mit tegyünk a sonka mellé?

A húsvéti sonka önmagában is nagyon finom, hagyományosan friss, foszlós kalács, torma, és főtt tojás jár mellé - ezekkel garantált a siker, ugyanis remek ízharmóniát alkotnak a sonka erős ízével. Mi is csak javasolni tudjuk őket, hogy ha igazán ízletes, tradicionális húsvéti fogást szeretne az asztalra varázsolni!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A sonkát a főzés előtt este áztasd be, de másnap cseréld le a vizet úgy, hogy az ellepje, és így tedd fel főni. Egy teatojásba tedd bele a borsot és a köményt, és helyezd bele a vízbe. A fokhagymának szedd le a héját, a vöröshagymát viszont a héjával együtt vágd ketté, és így tedd be őket a vízbe. Végül a babérlevelet is szórd bele.

 

A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni. Ha kész, hagyd, hogy a saját vízében hűljön ki, mert így a hús egészen puha és omlós marad, utána pedig tedd hűtőbe. A kötözőt csak tálalás előtt vedd le róla, illetve a szeletelést is ekkorra időzítsd.

süti beállítások módosítása