Friss

Borsos tokány, mindenki nagy kedvence!

2016. február 26. 13:04 - Deino

shutterstock_107164751.jpg

A tokányt nem kell bemutatni senkinek: minden húsimádó szájában azonnal összefut a nyál a szó hallatán! Az egyik legfinomabb csemege, amit csak az asztalra tehetünk! Lássunk is hozzá!

 Mire lesz szükségünk?

1 kiló minőségi sertéstarja, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 nagyobb fajta, friss paradicsom, 1 paprika, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál finomliszt, só, és némi étolaj

 

Hogyan fogjunk hozzá?

A hús mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk egyenletes, vékony csíkokra. Daraboljuk fel apróra a hagymát, a paprikát és a paradicsomot is. Vágjuk le a szalonnáról a bőrt, majd szintén aprítsuk fel kis kockákra. Az elkészült szalonnát pirítsuk zsírjára, majd adjunk mellé két evőkanál olajat, tegyünk hozzá a hagymát, és alaposan dinszteljük meg.

Ezután adjuk hozzá a sertéshúst, és pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik. Ezen a ponton adjuk hozzá a sőt, a borsot, majd öntsük mellé a paprikát és a paradicsomot is, keverjük el alaposan, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Főzzük addig, amíg puha nem lesz a hús. Fedő nélküli főzés esetén nagyjából akkora lesz puha a húsunk, mikor elfő az egész víz, és már csak szaft marad utána. Itt adjuk hozzá a lisztet, keverjük el, és még egy utolsót forraljunk rajta. Ettől a szaft kiválóan besűrűsödik. Tejföllel, nokedlivel vagy valamilyen tésztával párosítva isteni fogás!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A sertéstarját a sokoldalú felhasználhatósága miatt kedvelem: nem csak a borsos tokány alapanyagaként, de pácolva grillen vagy éppen sütőben sütve is elkészíthető, és még darálva, vagy kolbász alapanyagként is tökéletes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://friss.blog.hu/api/trackback/id/tr998402660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.