Mennyei vörösboros birkapörkölt

2015. szeptember 9. Deino

shutterstock_121049011.jpg

A birkahús egyik legjobb elkészítési módja, ha fogjuk és egy kis vörösborral nyakon öntve készítünk belőle egy isteni pörköltet! Ízletes, zamatos, szinte szétolvad a szájban! Pofonegyszerű elkészíteni, és nem lehet nem imádni!

shutterstock_297880604.jpg

Mire lesz szükségünk?

2 kg pörköltnek való (csontos) birka apróhús, 25 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, egy csípős és egy normál zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 1,5 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1 bő evőkanál őrölt pirospaprika, némi tengeri só

Hogyan fogjunk hozzá?

Vágjuk apró kockákra a szalonnát, majd süssük ki a zsírját, és a vöröshagymánkat nem túl apróra vágva dinszteljük meg benne. Hintsük meg a pirospaprikával, köménnyel, keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a feldarabolt paprikákat és paradicsomot, és fokhagymanyomóval préseljük bele a fokhagymánkat. Egy rövid ideig pirítsuk együtt az összetevőinket, majd öntsük rá az előre megmosott, alaposan kicsöpögtetett húst. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd magas hőfokon kevergessük, forgassuk addig, amíg ki nem fehéredik a hús. Ha zsírjára sül, akkor kevés vizet öntsünk alá, néha kevergessük, és főzzük fedő alatt. Ha szükségesnek látjuk, öntsünk alá néha egy kevés vizet. Ha megpuhult a hús, öntsük mellé a száraz vörösbort, és pár perc alatt főzzük készre.

Önmagában is nagyon finom, de isteni friss kenyérrel, vagy sós vízben főtt krumplival! Ha szeretnénk kicsit megkavarni a receptet, adjunk hozzá némi gombát, garantált siker!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A pörkölt az egyik legegyszerűbben elkészíthető húsétel és a vörösbor a vörös húsokkal mindig kitűnő párost alkot. A vörös húsok fontos tulajdonsága, hogy vastartalmuk könnyen felszívódik, főleg ha C-vitaminban gazdag salátát fogyasztunk mellé. A birkahús külön jelentősége, hogy finom rostozata és laza szerkezete miatt könnyen emészthető.

süti beállítások módosítása