A szőlő 5 jó hatása a szervezetre!

2015. szeptember 4. Deino

shutterstock_203806996.jpg

Nyakunkon az ősz, itt a remek szőlő-szezonja! Márpedig olyan ember a világon nincs, akinek ne csordulna össze a szájában a szál egy szép fürt mézédes, roppanós héjú szőlőtől, legyen az fehér vagy vörös! Most elárulunk 5 dolgot, hogy miért érdemes különösen szőlőt fogyasztani ősszel!

shutterstock_212716945.jpg

Jót tesz az emésztésnek

A szőlő fogyasztása után - bármilyen furán is hangzik - hőt szabadít fel a gyomorban, ezzel csökkenti a gyomor irritációját, és hatékonyan gyógyítja az emésztési zavarokat! Háborgó gyomrúaknak tehát különösen ajánlott egy-egy fürt finom szőlő, csodákat tesz! Ráadásul mivel csökkenti a húgysav savasságát, a veséknek is jót tesz.

Elűzi a fáradtságot

A fehér szőlő vastartalma igen magas, ezáltal nagyon hatékony a szervezet felfrissítésében - ami az őszi általános letargia ellen különösen jól jön! Pláne, hogy ilyenkor már a nyári nap élénkítő hatásairól is le kell mondjunk.

shutterstock_130572056.jpg

Rákellenes tulajdonságok 

E nemes gyümölcs a benne található rezveratrol révén az egyik legfélelmetesebb betegség, a rák kialakulását is csökkenteni tudja. A rezveratrol egy nagyon erős gyulladáscsökkentő, és elsősorban a mellrák megelőzésében, kezelésében tud segíteni. A szőlőben található anyagok ráadásul csökkentik a rákos anyagok terjedését, a ráksejtek szaporodását, a szőlő pigment tartalma pedig javítja az immunredszerünk egészét.

Megóvja a szemeket

A szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést - napi háromszori fogyasztásnál mintegy 36%-kal csökkenti az úgynevezett makula degeneráció kialakulását.

Ettől ne fájjon a fejünk!

A szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere. Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, akkor fogyasszunk érett szőlőt, vagy belőle készült szőlőlét a kora reggeli órákban, és a migrén messzire elkerül minket!

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Az augusztusi kánikulák elmúltával, görögdinnye helyett legszívesebben szőlőt nassolok. Kedvelem a nagy, laza fürtöket, kemény, húsos bogyókat, illatos kevés magvú fajtákat. A sárga szemű, muskotályos ízűek a legjobbak! Kóstolják meg a Pölöskei muskotályt! Hedonistáknak friss kaláccsal ajánlom.

A sötét fajták közül, nekem nagyon ízlik, egy szinte fekete csemegeszőlő, a Néró. Van aki esküszik a „saszlára”(Chasselas – fehér vagy piros)de nekem az a véleményem, hogy ez inkább egy borszőlő és mint ilyen mustként, vagy murciként élvezhetőbb.

A friss mustot lefagyasztva, még a karácsonyi asztal különlegessége is lehet!

süti beállítások módosítása