Hasznos tanácsok a grillszezon beindulása előtt!

2015. április 29. Deino

shutterstock_254111455.jpg

Egy jó grillpartit mindenki imád, az egyre jobban tomboló napsütés pedig jól jelzi, hogy hamarosan nyakunkon a grillszezon. A sütő meg ősz óta porosodik a sarokban - szóval nem árt felkészülni a nagy hajrára. Mire figyeljünk oda? Hogy rázzunk tip-top formába mindent, hogy abszolút készen álljunk a szezonra?

shutterstock_182195759.jpg

A nulladik lépés

Nulladik lépésben az egész téli koszt el kell távolítani a sütőnkről. És míg a legtöbb részen bőven elég neki egy törlőkendővel való átdörzsölés, a grillrács tisztítása már sokaknál problémásabb pont. Pedig ezt is meg lehet oldani egy spriccelős üveggel, almaecettel, egy újságpapírral és drótkefével. Nyissuk szét az újságpapírt (fekete-fehér, hagyományos újságpapír a legjobb), fektessük rá a rácsot, almaecettel alaposan spricceljük le mindkét oldalát, majd borítsuk rá az újság másik felét, és hagyjuk állni egy húsz percet, fél órát. Utána szedjük le róla az újságot, és drótkefével alaposan keféljük át, majd öblítsük bő vízzel! Sütés előtt kenjük át szalonnával, és már készen is állunk.

Sütés előtt

A faszenes sütőket fél órával a sütés megkezdése előtt be kell gyújtani. A begyújtás során kerüljük a benzint, a spirituszt és a gyújtófolyadékokat is, mert elronthatják a finom húsok, zöldségek ízét. A tüzet fújással (óvatosan!), vagy kézi ventilátorral élesztgessük. Vagy pedig bónusz tippként: fogjuk egy hajszárítót, az is kiválóan megfelel a célra. A sütéshez optimális helyzetben vagyunk, ha a faszén már nem lángol, csak fehéren izzik - van egy vékony hamuréteg a tetején. A lávaköves sütőnek 15 perc kell, hogy használhassuk.

Ha bármilyen nyársat, fapálcikát fogunk használni, egy órával sütés előtt áztassuk be őket hideg vízbe. A grillrácsot pedig vagy szalonnával, vagy olajozott sütőpapírral töröljük át sütés előtt, így nem ragad majd az étel.

Legyen minden kéznél!

Készítsünk elő mindent, amire szükségünk lehet a sütés során, hogy ne akkor kelljen rohangásznunk, mikor már készül az étel: húsvilla, grill lapát, csipesz, vagy fogó az étel forgatásához. A húsvillánál a csipesz és a fogó jobb választás, mivel jobban megőrzi a húsok szaftját, ha nem szurkáljuk őket. A fent már említett nyársak, pálcikák. Hőálló kesztyű és rostélyfogó, elvégre a forró grillrácsot mégse markolászhatja az ember kézzel. A "locsoló" folyadékok: sör, bor, citromlé, olaj, szószok, stb. Tiszta tányérok és tálcák az elkészült ételeknek. Végül pedig szalvéta a tálaláshoz, és a tisztításhoz, valamint egy "feláldozhatóbb" konyharuha.

Sütés után

Sütés után mindenképp el kell pucolni a sütőt, de ezt sem mindegy, hogyan csináljuk. A faszenes sütőn a tüzet szigorúan tilos vízzel eloltani, mert tönkreteheti a grill sütőterét. A parazsat hagyjuk, hogy kialudjon magától, majd lapáttal szedjük ki egy fém vödörbe. A lávaköves grillek tisztítása gyerekjáték ehhez képest, ugyanis évente csak egyszer kell kicserélni a követ, és kitisztítani a sütőt.

A sütés végeztével a grillező eszközeinket, tálcáinkat vigyük be, áztassuk meleg vízbe, máskülönben óhatatlanul is elfelejtjük, és másnap ezerszer nagyobb szenvedés kitisztítani őket. Ha a grillsütő kihűlt, száraz kefével kaparjuk le az esetleg odaégett ételmaradékokat.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A grillezésnél nagyon fontos a jó  minőségű parázs megléte. A  profi grillezők úgy rendezik el a grillrács alatt a parazsat, hogy egyik oldalon izzó parázs van, míg a másik oldalon már csak szép, egyenletes hő leadás történik.

Így a rács egyik felét használhatjuk a nagy perzselés, intenzívebb ízvilág létrehozásához, a másik oldalon pedig könnyebben tudjuk szabályozni, hogy milyen mértékig szeretnénk átsütni a húst, anélkül hogy kiszáradna, vagy esetleg túlzottan megégne. Ráadásul a kellemes grill és füstös ízvilág is így szépen át tudja járni a hússzeletet.

A fűszerezett grill húsok esetében figyeljünk arra, hogy a fűszerek ne égjenek meg a húsok sütésekor, mivel azok könnyen megkeserednek. A tökéletes húst kívül ropogós kéreg borítja, belül pedig még szaftos. Ezért kiválóak azok a grill húsok, amelyek kicsit zsírosabbak (pl. tarja)

süti beállítások módosítása