Az egészséges reggeli 5 aranyszabálya

2017. január 20. Deino

shutterstock_380490325.jpg

A reggeli a nap legfontosabb étkezése - ezt mindenki kívülről fújja. De pontosan mit is kéne ennünk reggelire? Miből áll a "tökéletes" reggeli, és mi az, ami kerülni kellene? Most eláruljuk az öt legfontosabb szabályt.

shutterstock_264691460.jpg

A reggeli 5 nélkülözhetetlen alapeleme

 

Összetett szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok egészséges formában biztosítanak a szervezetnek energiát - amire bizony nagy szükség van álmos reggeleken. Szerencsére számos fajtájuk létezik, legyen az teljes kiőrlésű kenyér, kifli, vagy zsemle, zabpelyhek, gabonapelyhek (csak hozzáadott cukor nélkül!), vagy akár zöldségek is, pl. a hüvelyesek.

Teljes értékű fehérje

A fehérje felnőttek és gyerekek számára is különösen fontos: enélkül nincs növekedés, gyógyulás, és táplálják az egész szervezetet, a hajtól a körmön át egészen a csontokig. Szerencsére számos olyan dologban megtalálhatóak, amik kitűnőek reggelire: joghurt, kefír, tojás, húsok, halak - van miből válogatni.

Könnyen emészthető, értékes zsírok

Talán ezeket a "legtrükkösebb" beilleszteni a reggeli rutinjába - ezek is megtalálhatóak egyes tejtermékekben, pl. sajtokban, de a legjobb fogyasztási formájuk a különböző olajos magvak, diófélék. Reggeli után elnassolni pár szem kesudiót, pirított diót vagy mandulát bizony kényeztetésnek sem utolsó

shutterstock_176362964.jpg

Rostok, ásványi anyagok, vitamin

Az első pontban említett teljes kiőrlésű pékáruk ezeket is tartalmazzák, érdemes őket persze kiegészíteni valamilyen gyümölccsel, zöldséggel - anélkül nem is reggeli a reggeli, ugye?

Inni márpedig kell!

Bár a reggeli javarészt az evésről szól, nem szabad elhanyagolni a folyadék utánpótlást sem, különösen a gyermekek, tinédzserek esetében. Igyekezzünk kerülni a hozzáadott cukrokat, a legjobb reggeli ital a tea, a fiatalabbaknak pedig hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslevek.

süti beállítások módosítása