Finom csodaszer: a vörösáfonya

2017. január 19. Deino

shutterstock_453104077.jpg

Az áfonya nevének hallatán a legtöbbünknek az amerikai filmekből ismerős kékáfonya sejlik fel - pedig a nem is annyira távoli testvére, a vörösáfonya igazi csodaszer, amit manapság egyre többen fogyasztanak tudatosan.

shutterstock_326472632_1.jpg

A vörösáfonya Észak-Amerikában és Európa északi tájain őshonos - hegyekben, fenyvesekben, ligetekben fordul elő vad állapotában. Amerikában az indiánok festékként  - a filmekből ismerős, vérre emlékeztető piros csíkok a mellkason és az arcon - és gyógyszerként alkalmazták, a függetlenségi háború idején a skorbut ellen harcoltak vele, míg a világháborúk idején a vadászgép pilóták fogyasztották a szemük erősítésére.

A vörösáfonya gyömölcse pici, ám annál több benne a vitamin és az ásványi anyag. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, foszfort és mangánt is, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokat. A magas flavonid tartalmának hála ápoljam védi az erek egészségét, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. Nők számára kifejezetten javasolt a fogyasztása, mert hatékony enyhítője, megelőzője, mulasztója a húgyúti fertőzéseknek. Erősíti az idegrendszert, valamint segíti a sejtek regenerálódását, valamint segít megelőzni a gyulladásos és daganatos betegségek kialakulását.

shutterstock_489262009.jpg

A férfiaknak is ajánlott a fogyasztása, ugyanis csökkenti a prosztatagondok okozta kellemetlenségeket, valamint a vesebetegségek panaszait is - továbbá cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása. Segít a magas vércukortól, érelmeszesedéstől, vagy a magas vérnyomástól szenvedőknek is. Mindenképpen tájékozódjunk azonban arról, hogy mennyit fogyaszthatunk belőle, ugyanis ha folyamatosan esszük túl nagy mennyiségben, attól megnő a vizelet oxalát tartalma, ami szélsőséges esetben akár vesekövet is okozhat.

süti beállítások módosítása