A húsok királya: steak borskéreggel

2016. november 22. Deino

shutterstock_63445549.jpg

A steaket egy húsimádónak sem kell bemutatni - egy olyan fogás, ami önmagáért beszél. Lássuk, hogy készíthetjük el borskéreggel, házilag!

shutterstock_365808203.jpg

Mire lesz szükségünk?

40 dkg minőségi marha hátszín, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál durvára tört fekete bors, 2 evőkanál konyak, 1,5 deci száraz fehérbor, 2 deci főzőtejszín, tengeri só, valamint egy evőkanál olívalaj és egy evőkanál vaj a sütéshez.

Hogyan fogjunk hozzá?

Hagyjuk a hússzeleteket szobahőmérsékletre melegedni, majd kettévágjuk őket. Végeredményben négy darab, másfél centi vastagságú húst kell kapjunk, amelyek nagyjából egy tenyérnyi méretűek. Kenjük meg őket egyesével olívaolajjal, hogy jusson mindenhova, majd forgassuk bele a durvára tört borsba - egy evőkanál hátával nyomkodjuk is be egy kicsit. Egy vastag falú serpenyőt forrósítsuk fel, majd az olívaolajat és a vajat forrósítsuk fel benne. Ezen az elegyen oldalanként 2 percig süssük meg a húsokat. Ezután jön a flambírozás, aminél legyünk óvatosak! Locsoljuk meg a steaket a kimért konyakkal, majd gyújtsuk meg. Szedjük át a húsokat a flambírozás után egy hőálló tálba, és tegyük őket egy 100 fokra előmelegített sütőbe. A serpenyőbe öntsük bele a fehérbort, és nagy lángon, folyamatos keverés mellett "kaparjuk" fel a serpenyő aljáról a pörcanyagot, óvatosan. Keverjük mellé a tejszínt, sózzuk meg, majd forraljuk rajta egyet, és kész is van a mártásunk. Kivehetjük a melegítés tartásra sütőbe dugott steaket, és tálaljuk a mártással.

 

süti beállítások módosítása