Egy őszi finomság: bundás sütőtök

2016. október 19. Deino

shutterstock_322891964.jpg

A sütőtököt nem lehet nem imádni - de már unjuk levesnek, chipsnek, vagy natúr sütőtöknek, akkor próbálkozzunk meg ezzel a különleges, tésztabundás verzióval - garantált a siker!

shutterstock_129233462.jpg

Mire lesz szükségünk?

1 kiló kanadai sütőtök, 30 dkg finomliszt, 2 tojás (külön a sárgája és a fehérje), 1 evőkanál napraforgóolaj a tésztához, a sütéshez pedig nagyjából 4-5 deciliter, 2 evőkanál porcukor, 3 deciliter tej, egy citrom facsat leve, és a héja reszelve, 2 evőkanál rum, 1 csipet só.

Hogyan fogjunk hozzá?

Pucoljuk meg a tököt, szabadítsuk meg a belsejétől és a magjaitól, majd vágjuk fel fél centis szeletekre, és tegyük félre egy kicsit. Válasszuk szét a tojás fehérjét és a sárgáját, a fehérjéből habot kell majd vernünk. A tésztához egy nagyobb edényben keverjük el a kimért lisztet, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a tejet, a porcukrot és egy evőkanál olajat egy csipet sóval, majd habverővel, robotgéppel keverjük az egészet simára. A sűrű tésztához adjuk hozzá a (habbá vert) tojásfehérjét, Ha még mindig túl sűrű a tészta, egy kicsit hígíthatjuk tejjel, ha túl folyós, akkor pedig egy kis liszttel tudunk sűríteni rajta.

Következő lépésben egy másik, erre alkalmas edényben 4 dl olajat felforrósítunk, ebben fogjuk kisütni a tésztabundás tököket majd. A tök szeleteket belemártjuk a tésztába, lecsöpögtetjük, majd a forró olajban kisütjük, a kész szeleteket pedig papírszalvétán, papírtörlőkendőn kicsit "leitatjuk". Akkor jó, ha már belül a tök kellemesen puha. Még melegen tálaljuk, porcukorral meghintve - vagy ha kevésbé édesen szeretjük, akkor sóval, frissen tört tarkaborssal, vagy tejföllel és préselt fokhagymával is nagyon finom!

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Mikor felvágjuk a tököt, érdemes a szárvégnél nekiállni a műveletnek, mert ott a legkönnyebb a héjával dolgozni. A frissen leszedett tököt legalább egy hétig kell állni hagyni, így a benne levő keményítő cukorrá alakul, és édesebb lesz az íze.

süti beállítások módosítása