Chilis fokhagymakrémleves, egy melengető fogás

2016. október 17. Deino

shutterstock_472415311.jpg

Hideg, esős, szeles napokon az ember legjobb barátja egy tál forró fokhagymakrémleves, ami a lábujjától a feje búbjáig egy pillanat alatt átmelegíti az embert - egy kis chilivel megbolondítva pedig még jó ideig ottmarad az ember arcán a pír. Lássunk is hozzá!

shutterstock_181324262.jpg

Mire lesz szükségünk?

Egy nagyobb fej fokhagyma, 7 dl csirke alaplé, egy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3-4 csipet chili, egy kevés őrölt fehérbors, tengeri só, 2,5 deci főzőtejszín (20%-os), 2 evőkanál finomliszt, egy nagyobb marék reszelt sajt, és a díszítéshez apróra tört dió, pirított mandula, vagy apróra vágott snidling, petrezselyemzöld.

Hogyan fogjunk hozzá?

A fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk, majd mindkettőt apróra vágjuk. Egy nagyobb edénybe belemérünk 2 evőkanál olívaolajat, felforrósítjuk, majd a felaprított hagymákat megdinszteljük. A végén adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot, 3-4 csipet őrölt chilit, keverjük el gyorsan, majd adjuk hozzá a lisztet is. Azonnal adjuk hozzá a csirke alaplevet is, de ne egyszerre öntsük rá, hanem lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk. 25-30 percig főzzük, majd egy botmixerrel alaposan turmixoljuk át az egészet. 

Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt is, majd még 5-6 percig forraljuk alacsony lángon. Mindenképpen forrón tálaljuk, megszórva a tetejét apró lyukú reszelőn reszelt sajttal, és persze a választott "feltéttel". Remekül passzol mellé mindenféle friss, teljes kiőrlésű pékáru, valamint minden féle és fajta kétszersült.

süti beállítások módosítása