Szarvassült barnamártással, vörösborral!

2016. október 9. Deino

shutterstock_82111066.jpg

A szarvassült egy isteni csemege, pláne vörösborral párosítva. Őszi-téli estéken kiváló ünnepi lakoma válik belőle, és elkészíteni sem akkora ördöngösség, mint azt elsőre hinné az ember. Lássunk is hozzá!

Mire lesz szükségünk?

Fél kilo szarvascomb, 15-20 dkg füstölt szalonna (szeletelt), 2 dl minőségi, száraz vörösbor, 1-1 sárga- és fehérrépa, egy fél zeller, 8-10 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 2 evőkanálnyi tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű), 2 evőkanál olívaolaj, 4-6 evőkanál áfonyadzsem.

Hogyan fogjunk hozzá?

A zellert, a répát és a fehérrépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel karikákra. A szarvashúst mossuk meg, majd kézzel simítsuk rá, dörzsöljük kicsit bele a sót, borsot. Ezután kerítsük egy nagyobb serpenyőt, és egy kevés olívaolajat forrósítsunk fel benne. A forró olajon néhány perc alatt a hús szeletek minden oldalát süssük pirosra - ez maximum kettő, három percig tart. A húst ezután tegyük félre egy kicsit, és a maradék zsiradékban pirítsuk meg a felkarikázott zöldségeket, gyakran kevergetve őket, hogy ne égjenek oda. Után öntsük fel az egészet két deci vörösborral, majd adjunk hozzá egy deciliter vizet is. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, majd egészben adjuk hozzá a serpenyő tartalmához, valamint keverjünk mellé egy kis kakukkfüvet is.

Készítsünk elő egy tepsit, és tegyük bele a húst. Úgy helyezzük el a szeleteket és válasszuk ki az edényt, hogy le kell majd fedjük az egészet alufóliával, és a fólia nem érhet a húshoz. Öntsük rá a pirított zöldségeket szafttal együtt a szarvashúsra, majd fedjük le az egészet alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőben egy óráig sütjük, majd kivesszük, és hústű/fogpiszkálók alkalmazásával tűzdeljük meg a hússzeleteinket szalonnával. Fedjük le ismét, majd süssük még egy órán át a húst - közben időnként ellenőrizzük a hús puhaságát hústűvel, valamint vigyázzunk, hogy ne égjen oda a szalonna. Öntsünk alá még egy kevés bort, ha kevésnek ítéljük meg a szaftot!

Ha kész a hús, szedjük ki a szeleteket egy tálra, a szaftot és a zöldségeket pedig turmixoljuk össze botmixer segítségével, vagy sima turmixgéppel. A mártást sűrítsük be egy kevés tönkölybúzaliszt segítségével, majd kóstoljunk bele. Sóval, borssal ízesíthetjük, ha szükséges. Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, merjünk rá mártást, és szedjünk mellé egy kevés áfonyalekvárt. Köretként krumplipüré, sült krumpli ajánlott.

süti beállítások módosítása