Három újabb remek őszi vitaminforrás

2016. szeptember 30. Deino

shutterstock_433206349.jpg

Egyre kevesebb a napsütés, egyre borongósabbak a napok - továbbra is fokozottan figyelni kell a vitamin és tápanyag bevitelünket. Az előző cikkünkben kivesézett négy csodás vitaminbomba mellé most további három finomság érkezik, amiket fokozottan ajánlott ősszel fogyasztani, ha szeretnénk egészségesek maradni!

shutterstock_380839723.jpg

Körte

A körte nagy barátja mindenkinek, aki gyomorbántalmakkal, veseproblémákkal küzd. Emellett gyulladásos betegségek, légúti betegségek kiváló ellenszere. Szokatlanul magas a boron tartalma, ami jótékonyan hat a csontok és az izmok egészségére. Gyorsítja az emésztést, kiváló vértisztító hatása van, és fogyasztása segít a reumatikus panaszok enyhítésére is.Kiváló ásványi anyag utánpótlás a szervezet számára, főleg az őszi, fokozott igénybevétel mellett, semlegesíti a szervezetben megtalálható, káros hatású szabadgyököket, kiváló C-, A-, illetve B1 és B2 vitaminforrás. Természetes fruktóztartalma miatt cukorbetegek is előszeretettel fogyasztják.

shutterstock_128327429.jpg

Méz

Ősszel és télen nagyon megugrik a mézfogyasztásunk - teában, süteményekben, számos ételben előszeretettel fogyasztjuk ezt az aranysárga, rettentő finom édességet. Sokan úgy tartják, hogy a méz jobban hizlal, mint a cukor, ez azonban alaptalan legenda. A hagyományos cukor cukornádból vagy cukorrépából készül, és vegytiszta terméket állítanak belőle elő - vagyis ha ilyet használunk édesítésre, akkor csak cukrot fogyasztunk, a mézben viszont számos más olyan anyag is előfordul, ami segíti a szervezet vitamin és ásványi anyag szükségleteinek kielégítését.Ráadásul a méznek baktériumölő hatása is van, ezért is kifejezetten hatékony különböző torokfájásos betegségek kezelése során. Jótékony hatással van az immunrendszerre, az akácméz magas kalciumtartalma pedig kifejezetten hatékony a csontképzési zavarok ellen. Sőt, a magas vastartalma miatt az akác és a repceméz a vérszegénység ellen is segítséget nyújthat. 

Tojás

shutterstock_245119171_1.jpg

A tojás nem csak ősszel szerepel az étrendünkben, azonban ilyenkor különösen felértékelődik a szerepe: igazi csodaétel, ami 13 vitaminfajtát tartalmaz, és a hazai táplálkozási szokások ismeretében a legfontosabb, hogy nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint, amihez máshonnan ősszel nehéz hozzájutni. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a csontritkulást és a csontlágyulást, ráadásul nagyon értékes fehérje- és aminosavforrás. A tojásban található lecitin tartalmaz foszfort és nitrogént is, ami fontos az agy megfelelő működéséhez, valamint az idegsejtek anyagcseréje során létfontosságú. A tojásban található ráadásul egy lutein nevű anyag, ami segíti a a látás élességének megőrzését - ez ráadásul olyan vegyület, amit az emberi szervezet nem képes önállóan előállítani. Foszfor, vas és cink tartalma segíti a vérképzést, az immunrendszer erősítését, valamint a szevezet megfelelő enzimműködését.

süti beállítások módosítása