Egy pikáns és édes sütőtök krémleves

2016. szeptember 29. Deino

shutterstock_155462753.jpg

Ha őszi ízekre vágyunk, akkor a sütőtök és az alma az elsők között jut eszünkbe. De mi történik akkor, ha egyetlen levesbe kombináljuk össze a kettőt? Lássuk!

shutterstock_152982335.jpg

Mire lesz szükségünk?

1,5 kg sütőtök, 1 nagyobb alma, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 evőkanál akácméz, 1,2 liter húsleves alaplé, chili, bors, tengeri só, kakukkfű, és egy adag pucolt, pirított tökmag.

Hogyan lássunk hozzá?

A tököt mossuk meg alaposan, vágjuk félbe, kaparjuk ki belőle a magokat és a puha belsejét kanállal, majd tegyük be a sütőbe, és süssük puhára. Nem kell felvágni vagy meghámozni, így egész gyorsan kész van ez a lépés. Egy edényben, a vajon karamellizáljuk a mézet, megpucoljuk és felkockázzuk a hagymát, majd a mézes vajon megpirítjuk. Ezután felöntjük az alaplével, megpucoljuk és feldaraboljuk az almát, és azt is hozzáadjuk. Mikor a sütőtök puhára sült, a megsült belsejét egyszerűen kanalazzuk bele a hájéból az edénybe. Forraljuk össze az egészet, majd egy kicsit hagyjuk kihűlni, és a végén botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük le. Ha a leves nagyon sűrűre sikerül, öntsük fel még egy kevés alaplével, vagy hígíthatjuk tejjel, kókusztejjel is. Ízlés szerinti mennyiségben keverjünk el benne sót, borsot, és chiliport, valamint kakukkfüvet. Mindenképp újramelegítve, szinte forrón érdemes tálalni, tálalás előtt egy kevés, szintén meleg, pirított tökmaggal a tetején. Friss pirítóssal, rozskenyérrel a legfinomabb.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Nagyot fordult a világ a sütőtök körül! A hagyományos Nagydobosi fajtát a dér kellett megcsípje, kint a mezőn, hogy elérje a legjobb ízét, de megsütve ekkor verhetetlen! Sajnos a mérete miatt (nem fér el a modern méretű konyhákba) már kevésbé keresik. A vásárlók inkább az Orange tököt veszik, bár ennek húsa sütve is szálas marad. Válasszunk olyan tököt, melynek felületén nincsenek puha foltok, és élénk sötét sárga a színe. Én megvárom a Nagydobosit, és elpiszmogok a magvak kinyerésével, mert szeretem a házi készítésű tökmagot is.
süti beállítások módosítása